La invitația Jandarmeriei Române, colonelul Giuseppe DE MAGISTRIS, directorul Centrului de Excelență NATO pentru Operații de Stabilitate (NATO SP COE) din Vicenza, a fost prezent astăzi, 1 iulie a.c., într-o vizită de lucru, la sediul Jandarmeriei Române.

Șeful NATO SP COE a fost însoțit pe tot parcursul vizitei în București de colonelul Dorin LUȚĂ, ofițerul Jandarmeriei Române care, în prezent, ocupă funcția de șef al Departamentului Lecții Învățate din cadrul Centrului de Excelență de la Vicenza, începând cu anul 2021, pentru o perioadă de 3 ani.   

Delegația din cadrul Centrului de la Vicenza a fost întâmpinată de conducerea Jandarmeriei Române, care a adresat mulțumiri colonelului Giuseppe DE MAGISTRIS pentru că a acceptat invitația de a vizita sediul instituției noastre, dar și pentru excelenta relație de cooperare dintre Jandarmeria Română și Centrul de Excelență de la Vicenza, apreciind că este o ocazie ideală pentru consolidarea vizibilității României în cadrul NATO SP COE.

Tot în cursul zilei de vineri, membrii delegației de la Vicenza au vizitat și sediul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, iar la finalul întâlnirii au fost invitați să semneze în Cartea de Onoare a Jandarmeriei Române.

 Ce trebuie știut?

Din anul 2014, în urma semnării celor două Memorandumuri de Înțelegere (Operațional și Funcțional) ale NATO SP COE, România a dobândit calitatea de „națiune sponsor” a Centrului de Excelență și s-a angajat să încadreze cu personal din cadrul Jandarmeriei Române cele trei funcții din cadrul Centrului de la Vicenza alocate instituției noastre. Până în prezent, trei ofițeri ai Jandarmeriei Române au ocupat funcții cheie în cadrul acestei organizații pentru stabilitate, care reunește structuri cu statut militar.

Activitatea NATO SP COE privește elaborarea de studii, concepte, doctrine, standarde de securitate și organizarea de cursuri de instruire în sprijinul forțelor de poliție și structurilor cu statut militar care îndeplinesc, potrivit competențelor naționale, misiuni specifice în domeniul operațiilor polițienești de stabilitate.