Încă 3,5 hectare de parc nou-nouț, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosință de azi, în Sectorul 6. Este a doua fază a Parcului Liniei, transformată și ea dintr-un morman de gunoaie și moloz într-o adevărată oază de verdeață. Mii de oameni au venit cu mic, cu mare, la inaugurare.

Anul trecut, de 1 Iunie, primul parc al Cartierului Militari și cel mai lung parc liniar din Europa își primea cei dintâi vizitatori. Atunci a fost inaugurată faza întâi, lungă de 630 de metri și întinsă pe 4,5 hectare. Intrarea se face din Str. Lujerului, între Plaza Mall și Cora Lujerului.

Iată că azi, la mai puțin de un an distanță, este dată în folosință a doua fază, dintre Gara Cotroceni și Bd. Doina Cornea. Are o lungime de 580 de metri și o suprafață de 3,5 hectare, din care un hectar este ocupat de o pădure urbană. Tot în ultimul an, a fost lățită și extinsă cu o jumătate de hectar prima fază a parcului, unde a fost amenajat un spațiu dedicat patrupedelor.

Ajungem, astfel, în total, la peste 8 hectare de parc nou în mijlocul orașului, într-o zonă unde era nevoie de spațiu verde ca de aer! Cu atât mai mult cu cât terenul de aici era un focar de infecție, plin de gunoaie, de bălării dese și deșeuri provenite din construcții. A fost curățat și transformat într-unul dintre cele mai atractive spații din București.

Ciprian Ciucu: „Este cel mai mare parc deschis în București, după Revoluție”

„Din vara anului trecut și până acum am adăugat încă patru hectare de spațiu verde și spații de relaxare pe locul pe care timp de 30 de ani a fost o groapă de gunoi. Sunt aici multe atracții, noi locuri de joacă și spații de relaxare inedite, o pistă de biciclete de aproximativ 1,5 km, inclusiv o pădure urbană. Numai în Faza 2 am plantat 1.500 de arbori.

Astfel, Parcul Liniei a ajuns la peste 8 hectare și este cel mai mare parc deschis după Revoluție în București”, a declarat primarul Ciprian Ciucu.

„Este superb. O oază de aer curat. Înainte era un teren abandonat, plin de gunoaie. E o transformare spectaculoasă a locului, dintr-o bombă ecologică, care polua zona, într-un spațiu verde superb”, spune un localnic, venit să se plimbe cu familia.

„Cu siguranță este cel mai frumos parc din București. Eu nu am mai văzut așa ceva, toate aceste foișoare, amenajarea inedită. Mulțumim mult!”, spune o doamnă care, de pe o băncuță, admira liniștită, peisajul.

Copiii au fost cel mai fericiți. Au luat la rând toate echipamentele de joacă și nu conteneau să se minuneze. „Dacă de dimineață nu voia să iasă din casă, acum nu se mai dă dusă”, spune o mămică despre fetița ei.

Faza 2 a Parcului Liniei o completează armonios pe prima. Conține și ea locuri de joacă pe categorii de vârstă, leagăne pentru persoane cu dizabilități, mese de pingpong, de teqball, aparate pentru sport în aer liber, mese unde oamenii pot să facă un picnic, zone de relaxare cu mobilier urban de calitate, precum și foișoare smart, cu WiFi free și prize la care se poate conecta laptopul și lucra în aer liber.

Tot în noua bucată de parc există o piațetă, fântână drydeck, o zonă unde flutură 30 de steaguri (27 ale statelor UE, plus un steag al Republicii Moldova, al UE și al Primăriei Sectorului 6). O altă noutate aici e că linia ferată nu a mai fost acoperită cu deck, ci cu marnă, la fel de prietenoasă cu mediul.

Ce conține noua bucată de parc, inaugurată azi

 • pistă de biciclete de 585 de metri, în continuare celei din faza întâi;
 • o pădure urbană de 1 ha, cu 900 de arbori: brazi, pini, tei, salcâmi, pruni, arbori de lalea etc. Este prima pădure urbană într-o zonă intens locuită. În afară de această pădure, alți 550 de copaci au fost plantați în Faza II a parcului, iar 350 de arbori au fost plantați în faza întâi;
 • 2.500 de arbuști și mii de flori;
 • suprafața spațiului verde e de 5.093 mp, cu sistem automatizat de irigații;
 • pe o bucată de 5.000 mp, care a fost denumită Liniei 2 bis, au fost amenajate doar alei încadrate de spațiu verde;
 • pumptrack (267 mp);
 • fântână drydeck (64 mp);
 • locuri de joacă;
 • zonă de fitness și de hamace;
 • 5 foișoare smart, dotate cu prize și WiFi;
 • 4 pergole metalice, cu spații de relaxare;
 • bănci de mai multe tipuri;
 • cișmele și toalete ecologice;
 • 6 rastele de biciclete, cu câte 5 locuri fiecare;
 • panou informatic;
 • totul este monitorizat video, cu camere de supraveghere.

Întreaga investiție a costat 15 milioane de lei cu TVA.

Încep lucrările la Faza 3, cea mai mare

De acum, vor fi demarate lucrările la Faza 3 și ultima, cea mai vastă, de 8 hectare și 3 km. Primăria Sectorului 6 a finalizat studiul de fezabilitate și a scos deja lucrările la licitație. Ca și la fazele 1 și 2, lucrările vor începe cu igienizarea terenului viran. Faza 3 va fi una spectaculoasă, cu zone de picnic, de hamace, de cățărare, locuri de joacă, terenuri de sport, piațetă urbană, zonă de artă urbană și de evenimente, spații comerciale, dar și o zonă de expoziție CFR.

La final, între Lujerului – Valea Cascadelor – Bd. Doina Cornea, ne vom bucura de cel mai lung parc liniar din Europa (de peste 4,2 kilometri),.

„Vom avea aici, undeva la anul pe vremea asta sau cel târziu în vara lui 2025, cel mai lung parc din România, un parc liniar după modelul celui de la Paris, de unde ne-am inspirat”, mai spune primarul Sectorului 6.