Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism, Emil-Răzvan Pîrjol, a participat luni, 27 aprilie 2020, la întâlnirea reprezentanților la nivel înalt ai Statelor Membre UE din domeniul turismului, organizată în sistem de videoconferință de către Președinția croată a Consiliului Uniunii Europene. Cu această ocazie, s-au discutat implicațiile pandemiei SARS-CoV-2 asupra acestui sector economic.

Drept este că pandemia provocată de noul coronavirus a generat în turism, la nivel mondial, o scădere rapidă și abruptă a cererii și totodată o creștere semnificativă a șomajului, punând în pericol multe întreprinderi mici și mijlocii. În acest sens, miniștrii turismului și secretarii de stat prezenți la videoconferință au făcut schimb de informații și bune practici cu privire la măsurile de ajutor luate până în prezent la nivelul țărilor pe care le reprezintă și totodată au analizat posibile acțiuni viitoare la nivel național și la nivelul Uniunii Europene, în vederea unei redresări rapide a acestui sector economic.

„Considerăm că turismul are nevoie de sprijin pentru a atenua efectele crizei. Bineînțeles, răspunsul Uniunii Europene este de mare ajutor și, pe această cale, aș dori să îi mulțumesc comisarului Breton, care și-a arătat suportul și solicită alocarea în turism a 25% din fondurile aferente planului european de redresare. Suntem de părere că un răspuns decisiv și colectiv la criza sectorului turismului și ospitalității trebuie să implice măsuri consistente la nivelul Uniunii Europene și, în egală măsură, să ofere sprijin financiar. Acest lucru trebuie să fie disponibil pentru toate statele membre”, a declarat Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism.

De precizat ar fi că intervențiile reprezentanților la nivel înalt ale Statelor Membre UE s-au concentrat pe necesitatea alocării de fonduri bugetare dedicate susținerii industriei turistice în contextul crizei cauzate de izbucnirea noului coronavirus, pe înlesnirea conexiunilor de transport pentru sprijinirea mobilității, pe măsuri pentru protejarea atât a consumatorilor, cât și a operatorilor de turism și pe o strategie la nivel european atât pentru ieșirea din criză, cât și pentru reluarea activității de turism, cu scopul de a asigura astfel un set de măsuri coordonate și de standarde de igienă valabile la nivelul UE.

“În ceea ce privește revitalizarea ecosistemelor turistice, România consideră că siguranța acestui sector de activitate primează. În primul rând, igiena și alimentele vor fi piloni importanți și totodată comunicarea privind siguranța destinațiilor turistice și a mijloacelor de călătorie. Trebuie să le redăm încrederea turiștilor în destinațiile românești. De asemenea, va trebui să acordăm atenție combaterii concurenței neloiale între destinațiile turistice și să oferim o șansă echitabilă tuturor acestora, din întreaga Europă, pentru a-și restabili fluxul de turiști”, a spus  Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism.

Emil-Răzvan Pîrjol a participat la videoconferință alături de miniștrii Mika Lintilä (Finlanda), Elisabeth Köstinger (Austria), Nikolina Angelkova (Bulgaria), Raul Siem (Estonia), Julia Farrugia Portelli (Malta), Lex Delles (Luxembourg), Dario Franceschini (Italia), Harry Theoharis (Grecia), Žygimantas Vaičiūnas (Lituania), Shane Ross (Irlanda), Isabelle Weykmans (Belgia), María Reyes Maroto Illera (Spania), Klára Dostálová (Cehia), secretarii de stat Katarína Bruncková (Slovacia), Mona Keijzer (Olanda), Michael Dithmer (Danemarca), Andrzej Gut-Mostowy (Polonia), Emil Högberg (Suedia), Rita Marques (Portugalia) și Jurgis Miezainis – secretar parlamentar (Letonia), Savvas Perdios – ministru adjunct (Cipru), László Könnyid – director general adjunct al Agenției Naționale de Turism din Ungaria și Thomas Bareiß – secretar de stat parlamentar (Germania).