Primarul General, Nicușor Dan, s-a aflat luni, 29 aprilie, la Hanul Solacolu, (de pe Calea Moșilor nr. 134-134A), unde vor începe lucrările de punere în siguranță.

Primarul General, Nicușor Dan: ”Începem lucrările de punere în siguranță la Hanul Solacolu. Este vorba despre o clădire emblematică pentru București, construită în 1859, una din cele mai vechi clădiri civile ale Capitalei care a fost lăsată să se degradeze zeci de ani deși este monument istoric.

Operațiunile pe care le începem acum presupun, printre altele, punerea în siguranță a fațadei principale și a calcanului dinspre strada Paleologu – care reprezenta un pericol public major de prăbușire, sprijinirea elementelor interioare, susținerea bolților din cărămidă de la subsol și parter, îndepărtarea tonelor de gunoaie și moloz etc.

Până să ajungem la deschiderea propriu-zisă a șantierului s-au făcut expertizele tehnice, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici, s-a obținut autorizația de construire, s-a montat un macaz pe traseul liniei tramvaiului 21 – care trece prin fața Hanului pentru a se putea circula pe un singur fir, Administrația Municipală a Clădirilor cu Risc Seismic a încheiat cu Trustul de Clădiri Metropolitane București contractul pentru execuția lucrărilor și sperăm că în 16 luni lucrările de punere în siguranță să se finalizeze.

Concomitent, la nivelul PMB lucrăm la constituirea unui grup interdisciplinar de specialiști de la OAR, de la Primăria Capitalei, din AMCCRS și chiar cu un ONG din Bulgaria care e foarte interesat de istoria acestui loc, pentru definirea unei teme de proiectare. Ulterior, pe baza acesteia vom organiza un concurs de soluții pentru a stabili funcțiunea viitoare a monumentului”.

La rândul său, directorul executiv al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Răzvan Munteanu, a declarat: ”Consolidarea responsabilă a clădirilor cu risc seismic nu reprezintă doar o declaraţie, ci un mod de acţiune prin care realizăm lucrările corect din punct de vedere adminstrativ şi tehnic. Nu este singurul imobil pe care îl avem în lucru în această zonă, vorbim de încă alte opt imobile pe care le avem în diferite etape de proiectare, cum sunt imobilele de la Moşilor 124-126, Moşilor 91, 82, 84, 71. A durat până am ajuns aici pentru că am trecut prin nişte etape tehnice și administrative corecte. Pe lângă operațiunile de sprijinire aici este vorba şi despre o mare cantitate de moloz pe care trebuie să o evacuăm. În ultimii 20 de ani, acest imobil a reprezentat un fel de groapă de gunoi a zonei, foarte multe şantiere alegând să arunce aici cantităţi impresionante de moloz. Acum vom curăța totul și vom pregăti frontul de lucru”.

Directorul Trustului de Clădiri Metropolitane Bucureşti, Cristian Hiver: ”Am căutat soluția optimă pentru punerea în siguranță a acestui imobil. Pe lângă alte operațiuni necesare, vom crea practic un schelet din metal și din lemn de susținere a zidurilor.

Am făcut o scanare 3D a clădirii pentru a evidenția toate elementele originale de arhitectură şi pentru refacerea și completarea acestora după proiectare. Este vorba despre 3.400 de metri pătraţi”.

Istoricul Hanului

Imobilul din Calea Moșilor nr.134-134A este monument istoric. Construit în anul 1859 de frații Solacolu, clădirea a fost, inițial, prima fabrică de paste făinoase din București. Fațada exterioară era prevăzută cu prăvălii, având deschidere pe artera cea mai comercială a Bucureștiului, Calea Moșilor sau Podul Târgului de Afară.

Trebuie precizat că imobilul istoric este în prezent nefuncțional și într-o stare de degradare majoră, din cauza lipsei întreținerii și a lucrărilor de reparații în urma seismelor majore din anii 1940, 1977, 1986, 1990 care au afectat drastic structura de rezistență a clădirii, a acțiunii factorilor meteorologici (intemperii, diferențe bruște și mari de temperatură interioară), a coroziunii etc.