ATENȚIE! Președintele declară STARE DE URGENȚĂ DE LUNI, 16 MARTIE!

Sâmbătă seară, alți 6 români au fost testați pozitiv cu coronavirus, bilanțul ajungând astfel la 108 persoane contaminate, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică. 

De menționat, în momentul de față, România se află deja în scenariul 3 al epidemiei.

  • Caz 103 Bărbat, 51 ani, Brasov, întors din Italia în 12.03. 2020, aflat în carantină

  • Caz 104 Tânăr, 19 ani, Hunedoara, contact al cazului 59

  • Caz 105, Copil, 4 ani, contact al cazului 59 Caz

  • 106 Femeie, 43 ani, Hunedoara, contact caz 26

  • Caz 107 Femeie, 44 ani, Hunedoara, contact caz 26

  • Caz 108 Femeie, 41 ani, Hunedoara, contact caz 26
    Caz 109 Bărbat de 55 de ani din Timișoara, aflat în carantină.

    Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă seara, că declară STARE DE URGENȚĂ începând de luni. Anunțul a fost făcut la Palatul Cotroceni, imediat după depunerea jurământului de către Cabinetul Orban 2.

IMPORTANT: Constituţia României, Articolul 93, intitulat Măsuri excepţionale, prevede ca preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora. În situația în care Parlamentul nu încuviințează starea instituită, Președintele României revocă decretul, măsurile dispuse încetându-și aplicabilitatea. Legislaţia care cuprinde măsurile excepţionale, în cazul stării de urgenţă, este Ordonanța de urgență nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență. Starea de asediu sau starea de urgență se instituie de Președintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru și publicat de îndată în Monitorul Oficial al României. Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgență trebuie să prevadă următoarele: a) motivele care au impus instituirea stării; b) zona în care se instituie; c) perioada pentru care se instituie; d) drepturile și libertățile fundamentale al căror exercițiu se restrânge, în limitele prevederilor constituționale și ale art. 4 din prezenta ordonanță de urgență;

e) autoritățile militare și civile desemnate pentru executarea prevederilor decretului și competențele acestora; f) alte prevederi, dacă se consideră necesare. Ce înseamnă şi ce măsuri se iau în starea de urgenţă Potrivit Ordonanţei, starea de asediu și starea de urgență sunt măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și siguranței naționale sau a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre.

ATENȚIE! Președintele declară STARE DE URGENȚĂ DE LUNI, 16 MARTIE!