Ediţia din acest an a ceremoniei de decernare a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) a avut loc în data de 6 noiembrie 2018, la Palatul Belvedere din Viena.

În cadrul acestei ceremonii, au fost anunţaţi câştigătorii competiției de scriere creativă „O poveste europeană: Câștigătorii EUPL descriu Europa” (A European Story: EUPL Winners Write Europe).

Premiul juriului i-a revenit scriitoarei române Ioana Pârvulescu, pentru nuvela O voce / A voice, tradusă în limba engleză de Mihnea Gafița.

De asemenea, au fost acordate Premiul Membrilor Parlamentului European – scriitorilor Jean Back şi Gast Groeber din Luxemburg, Premiul publicului cititor – Jelena Lengold din Serbia și o mențiune pentru Anul European al Patrimoniului Cultural – Lidija Dimkovska din Republica Macedonia.

Treizeci și şase de scriitori laureați ai precedentelor ediţii s-au înscris în competiția de scriere creativă menţionată, în urma acesteia rezultând o culegere disponibilă online.

Ceremonia de decernare a premiilor a fost organizată în colaborare cu Președinția Austriei la Consiliul UE și sub patronajul Parlamentului European, în prezența Comisarului European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics, a ministrului federal austriac pentru afaceri europene, arte, cultură şi mass-media, Gernot Blümel, şi a altor distinşi invitaţi.