Școlile Populare de Artă și Meserii reprezintă pentru multe județe singurele sau, oricum, printre cele mai eficiente alternative de formare culturală și… nu numai.
Trebuie apreciat faptul că, așa cum aflăm de la Ministerul Culturii, aceste instituții instruiesc peste 25.000 de cursanți și asigură, inclusiv, transmiterea vechilor meșteșuguri (care au ținut vii satele și târgurile secole la rând) către tinerele generații.
În acest context, astăzi, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, s-a întâlnit cu reprezentanții acestor școli din mai multe orașe, cu care a discutat despre statutul lor.
„Împreună cu directorii acestor unice entități culturale, vom integra nevoiile generate de evoluția societăți, dar și de importanța pe care acestea o au în comunitate, într-un nou proiect de lege. Prin educație putem promova cultura în rândul tinerilor și să transmitem mai departe valorile autohtone materiale și spirituale”, a spus ministrul Gheorghiu.
La drept vorbind, este extrem de necsar să se păstreze viu interesul pentru tradiție, pentru meșteșugurile are, de-a lungul vremii, a lăsat neamului unui adevărat tezaur, de la ii și opinci, la voci de aur ale folclorului de la cojoace și marame la icoane pictate pe sticlă care au uimit lumea!
De ce n-ar rămâne tradiția vie, al urma urmelor?! Și… copiii și tinerii de azi au astfel, o mulțime de șanse să se afirme, și își câștige existența chiar ca meșteri sau artiști care să ducă în lume farmecul neîntrecut al tezaurului național!
foto: Ministerul Culturii, Facebook, ziare.com