Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: „România produce suficiente alimente pentru a asigura necesarul de consum al populației. Suntem în dialog cu producătorii, distribuitorii și comercianții, monitorizăm în permanență situația stocurilor și nu există niciun fel de motiv de îngrijorare.

De aceea îi rog pe români să nu se lase atrași în spirala informațiilor alarmiste cu privire la eventuale dezechilibre pe piața alimentelor.

Obținem suficientă materie primă pentru a nu fi afectat accesul oamenilor la alimente.

Vă dau câteva exemple: Producem într-un an agricol bun peste 11 milioane tone de grâu, 15 milioane de tone de porumb și 3 milioane de tone de floarea-soarelui, cantități mai mult decât duble față de necesarul de consum al populației.

Avem o oportunitate să transformăm surplusul de grâu, porumb și floarea-soarelui în alimente pe care să le exportăm sub formă de produse cu valoarea adăugată mare. Și am propus în noul PNS majorarea la 15 milioane de euro a sprijinului acordat pentru fiecare unitate de producție nou înființată, care procesează materie primă internă!

Sunt angajat în transformarea acestei oportunități în fapte concrete și ca această șansă pe care agricultura românească o are să devină realitate!”

 Mesajul a fost postat de ministru pe pagina sa de socilaizare.

„Din punctul meu de vedere nu e motiv de îngrijorare. La Ministerul Agriculturii avem analiza zilnică a stocurilor și a felului în care se realizează aprovizionarea cu alimente. Nu există motive de îngrijorare”, a declarat oficialul într-o intervenție televiazată la finelesăptămînii trecte, după ce mii de români au golit rafturile hipermarket-urilor, pentru a-și face mega-provizii de ulei.

Totodată, ministrul a precizat că nu există probabilitatea ca românii să rămână fără ulei în magazine. Mai mult, țara noastră va pute deveni numărul 1 în Europa în exporturile de ulei, pe fondul crizei din Ucraina.

„Bineînțeles (n.r. – România poate deveni lider în Europa), orice criză poate naște noi oportunități și dacă cele două milioane de tone în plus sunt procesate în România, noi putem deveni lideri în asigurarea pieței uleiului de floarea soarelui în Uniunea Europeană.

Acest lucru l-am avut în vedere înainte de agresiunea Rusiei în Ucraina, pentru că am elaborat la Ministerul Agriculturii strategia viitoare a României în materie de agricultură și industrie alimentară și am prevăzut sume consistente pentru înființarea de fabrici de procesare, astfel încât să dăm valoare adăugată produselor din România și materiile prime să fie procesate în România”, a mai transmis Chesnoiu.