Prinţul consort Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a încetat din viaţă azi. Alteța Sa Regală avea 99 de ani.

Anunțul decesului prințului consort, care avea titlul de duce de Edinburgh, a fost făcut de casa regală britanică.

„Cu durere profundă, Majestatea Sa Regina a anunțat moartea iubitului ei soț, Alteța Sa Regală, Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Alteța Sa Regală a murit în pace în această dimineață la Castelul Windsor”, potrivit declarației Palatului Buckingham.

Prințul Philip a avut mai multe probleme de sănătate și a fost internat recent în spital, timp d eo lună.

Philip, Duce de Edinburgh, Conte de Merioneth şi Baron de Greenwich, cunoscut şi sub numele Philip Mountbatten, s-a născut pe 10 iunie 1921 în Corfu, Grecia, şi a deţinut titlul de prinţ al Greciei şi Danemarcei.

Atunci când prinţul Philip avea vârsta de 18 ani, unchiul lui, regele Greciei, a fost obligat să abdice, iar tatăl lui a fost expulzat din ţară, după Războiul greco-turc. Alături de părinţii şi cele patru surori ale lui, Philip a fugit din Grecia la bordul unui vas al armatei britanice.

După ce a ajuns în Marea Britanie, a fost trimis în Scoţia pentru a învăţa mai întâi la şcoala Gordonstoun, în apropiere de Elgin, iar apoi, din 1939, a studiat la Royal Naval College din Dartmouth, Anglia. Din ianuarie 1940 până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a luptat pentru Marina britanică în mai multe bătălii navale care au avut loc în Marea Mediterană şi în Oceanul Pacific.

Un împătimit al sportului, Philip a ajutat la dezvoltarea probei sportive de conducere a trăsurilor. Era patron, președinte sau membru al peste 780 de organizații și este președinte al „The Duke of Edinburgh’s Award”, un program de auto-perfecționare pentru tineri cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani. Era cel mai în vârstă membru de sex masculin din istoria familiei regale britanice.

Prințul Philip s-a retras din funcțiile sale regale la 2 august 2017, la 96 de ani, după ce a încheiat 22.219 misiuni solo din 1952. Înrudit cu Regele Mihai I, Prințul Philip și-a petrecut mai multe vacanțe, în copilărie, pe litoral românesc, firește, în compania vărului său, Regele Mihai.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Foto: Dosare Secrete/Facebook, ziare.com