Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, 𝗮𝗰𝗵𝗶𝘇𝗶𝘁𝗶𝗮 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗲𝗹𝗼𝗿 𝘁𝗿𝗲𝗻𝘂𝗿𝗶 𝗻𝗲𝗽𝗼𝗹𝘂𝗮𝗻𝘁𝗲 𝗽𝗲 𝗵𝗶𝗱𝗿𝗼𝗴𝗲𝗻 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗮. Proiectul pilot, implementat de Autoritatea Feroviară Română, vizează achiziția a 𝟭𝟮 𝗮𝘂𝘁𝗼𝗺𝗼𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗲 𝟭𝟲𝟬 𝗹𝗼𝗰𝘂𝗿𝗶, precum și servicii de întreținere și reparații a vehiculelor și alimentare cu hidrogen, pe termen lung.

Proiectul va deservi prin servicii cu frecvență ridicată rutele din nordul Municipiului București și județul Ilfov, în conexiune cu județele învecinate Argeș, Dâmbovița și Giurgiu. Datorită fiabilității noilor vehicule, trenurile vor ajunge și până în județele Olt și Dolj.

Astfel, se vor asigura:

* trenuri la 30 de minute între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni

*trenuri la 30 de minute între Gara de Nord – Chitila – Săbăreni și Titu

* trenuri la o oră între București – Găești – Pitești

* trenuri la o oră între București și Târgoviște

*4 trenuri pe zi între București – Slatina – Craiova prin Pitești

Trenurile vor permite îmbarcarea cu bicicleta și accesul facil pentru persoanele cu dizabilități.

𝗖𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝘁𝗼𝘁𝗮𝗹𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗶𝗺𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝗱𝗲 𝟵𝟳𝟯 𝗺𝗶𝗹𝗶𝗼𝗮𝗻𝗲 𝗱𝗲 𝗲𝘂𝗿𝗼, 𝗳𝗮𝗿𝗮 𝗧𝗩𝗔.

Finanțarea proiectului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Național de Redresare și Reziliență PNRR și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

 Prin înlocuirea tracțiunii diesel cu cea electrică bazată pe pile de combustie cu hidrogen se reduce poluarea din transporturi cu un echivalent a peste 600.000 euro pe an și, de exemplu, 18.348 tone CO2/an și 306 tone NOx/an, contribuind astfel la atingerea obiectivelor din strategiile europene și naționale de atingerea efectului net-zero al poluării în 2050.

______________________