„Cu toții suntem profund îndurerați și ne rugăm pentru sufletul Doamnei Ilinca! Eleganța, frumusețea, talentul și timbrul său inconfundabil, grija pe care a arătat-o pentru mai tinerii ei colegi, zâmbetul suav și farmecul hărăzit dintotdeauna, dăruirea pe care a arătat-o pentru lumea teatrului, toate acestea ne vor rămâne vii de-acum înainte, când Doamna Tomoroveanu își ia adio de la această lume. Suntem cu toții alături de domnul Traian Stănescu și de familia îndurerată. Dumnezeu să o aibă în pază!”, este tristul anunț postat pe pagina de Facebook a Teatrului Național IL Caragiale din București.
Directorul artistic al Teatrului Național IL Caragiale București, Ilinca Tomoroveanu, s-a stins la vârsta de 77 de ani, după o viață dedicată cu asupra de măsură teatrului și filmului.
Ilinca Tomoroveanu (n. 21 august 1946, – d. 2 mai 2019, București) a fost o actriță română de teatru și film.
Din anul 2005 a fost director adjunct artistic al Teatrului Național „Ion Luca Caragiale”, unde și-a continuat cu neostenire și cariera de actor. În anul 1990, a devenit membră a UNITER, iar din 1999 a fost membră în senatul UNITER. A fost distinsă, în anul 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.
Demn de știut, artista era nepoata poetului Pătimirii Noastre, rășinăreanul Octavian Goga. Actrița Ilinca Tomoroveanu, director artistic al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti, a murit la vârsta de 77 de ani, în data de 2 mai 2019.
Ilinca Tomoroveanu a studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1964 (clasa profesor Costache Antoniu, asistent Ion Cojar).
A debutat pe scena cinematografică în filmul „Darclee” (figuratie), apoi in 1960, în filmul „Mândrie” (regia Marius Teodorescu), iar pe scena teatrală a debutat în anul 1964, la Teatrul Național București în rolul Cristinei din piesa „Moartea unui artist”, de Horia Lovinescu (regia Horea Popescu).
După debut are o bogată carieră actoricească, jucând atât pe scena Teatrului Național din București, cât și în piese de teatru la Televiziunea Română sau în filme.
În stagiunea 2008–2009, Ilinca Tomoroveanu a interpretat la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” personajul Ilina Romescu din piesa Jocul ielelor, de Camil Petrescu. Piesa a avut premiera în 12 mai 2007.
Ilinca Tomoroveanu a fost distinsă pentru activitatea sa cu Medalia Comemorativă Mihai Eminescu (2000) și cu Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor (2004).
A jucat în 10 producții cinematografice de mare succes și a interpretat zeci de roluri în teatru.
Dumnezeu să o odihnească în pace!

Directorul artistic al Teatrului Național IL Caragiale București, Ilinca Tomoroveanu, s-a stins la vârsta de 77 de ani.

foto: ziare.com