- Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a atras 1,3 miliarde lei și 289 milioane euro prin cea de-a doua ofertă de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS), derulată în luna noiembrie pe piața de capital.
- MFP a atras doar în acest an 2,52 miliarde lei și 457,4 milioane euro prin cele două runde de finanțare derulate la Bursa de Valori București.
- Titlurile de stat pot fi tranzacționate la BVB începând de luni, 7 decembrie, în mod transparent, prin intermediarii autorizați.
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a atras 1,3 miliarde lei și, respectiv, 289 milioane euro, (valori însumând 2,7 miliarde lei – 555 milioane euro) prin a doua ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).
Astfel, valoarea rundelor de finanțare derulate în acest an la BVB de către Ministerul Finanțelor Publice a urcat 4,74 miliarde lei – aproape 1 miliard de euro (2,52 miliarde lei și 457,4 milioane euro).
În cadrul celei de-a doua oferte, respectiv în perioada 9 – 27 noiembrie, românii au plasat aproape 13.300 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturități de unu, respectiv trei ani, și o emisiune în euro, cu scadență la cinci ani.
Potrivit unui comunicat oficial, dobânda anuală pentru titlurile în euro este de 1,85%, în timp ce pentru titlurile în lei dobânda anuală este de 3,5% în cazul celor cu scadența în 2021 și de 4% în cazul celor cu scadența în 2023.
ATENȚIE: Titlurile de stat au intrat la tranzacționare la BVB, luni, 7 decembrie, și pot fi cumpărate sau vândute în mod transparent în orice moment prin intermediarii autorizați.
„Succesul celei de-a doua oferte de titluri de stat pentru populație, care l-a depășit chiar pe cel din vară, dovedește că revenirea cu astfel de instrumente pe piața de capital a fost o decizie foarte bună. Să atragi aproape 1 miliard de euro de la populație, într-un context dificil pentru toată lumea, este o dovadă că românii au încredere în Ministerul Finanțelor Publice și, implicit, în Statul Român. Acest program a continuat nu numai pentru că este un succes, dar şi pentru că este o strategie a Statului de a se finanţa de la cetăţeni. Practic, prin achiziția titlurilor de stat, cetățenii participă direct la programele de investiţii în economie şi suntem toţi cointeresaţi să iasă bine. Avem diverse strategii în lume şi vedem că ţările care se finanţează în proporţie importantă din interior au o stabilitate mai mare a datoriei publice”, a declarat Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor Publice.
„Ministerul Finanțelor Publice a fost dintotdeauna un partener al pieței de capital și ne bucurăm să vedem succesul înregistrat pentru cele două oferte de titluri de stat Fidelis derulate la Bursa de Valori București. Pentru mulți dintre românii care au participat în această ofertă titlurile de stat sunt primul contact cu piața de capital și suntem convinși că o parte dintre cei nou veniți în piață se vor uita și spre alte investiții disponibile la BVB. Succesul acestor două IPO-uri pentru titlurile de stat Fidelis și al rundelor de finanțare derulate de companiile private în acest an se poate traduce în peste un miliard de euro, bani pe care investitorii i-au pus în mișcare prin intermediul pieței de capital. Aceasta demonstrează din nou că piața de capital a fost, este și va fi un canal inepuizabil și eficient pentru finanțarea companiilor, dar și a statului, pentru că vorbim de surse diverse de capital, respectiv persoane fizice, precum și fonduri de investiții, cu active de aproape 42 miliarde lei, și fondurile de pensii administrate privat, cu active de 72,6 miliarde de lei”, a afirmat Președintele Consiliului de Administrație al BVB, Radu Hanga.
„Succesul celor două oferte de titluri de stat este impresionant pentru că este vorba de bani atrași doar de la persoane fizice. Vorbim de aproape 1 miliard de euro, bani investiți de cetățeni. Vedem că depozitele populației continuă să crească, ajungând la aproape 250 miliarde lei. Pe de altă parte, vedem că așteptările inflaționiste indică o continuare a perioadei dobânzilor modeste, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai mulți români vor trebui să caute plasamente mai rentabile pentru banii lor, iar bursa le oferă o paletă diversificată de astfel de plasamente. Deja vedem că piața de capital din România a devenit mai agilă și investitorii sunt mai atenți la oportunitățile care vin pe piață, dispun de capital și fructifică oportunitățile chiar și în perioade de incertitudine”, a spus Adrian Tănase, Directorul General al BVB.
Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție) și Banca Comercială Română și BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin 11 participanți eligibili.
„Dorințele de a genera randamente din economii și de a beneficia de acestea în condiții de siguranță sporită sunt aspecte care acum fac parte integrantă din profilul investitorului de retail. Emisiunile de titluri de stat ale Ministerului Finanțelor Publice reprezintă un instrument util care permite clienților împlinirea ambelor cerințe, iar listarea acestora pe Bursa de Valori București adaugă flexibilitatea investiției ca un avantaj suplimentar. Interesul deosebit pentru acest al doilea set de emisiuni arată atât atractivitatea randamentelor, cat și încrederea pe care investitorii de retail o plasează în emitent și în intermediari, aspect fundamental pentru dezvoltarea relației dintre aceștia pe termen lung și implicit a pieței de capital”, a declarat Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners.
„Această a doua tranșă Fidelis din anul 2020 confirmă încă odată tendința în creștere a persoanelor fizice de a economisi și investi aceste economii în instrumente financiare. Este de remarcat faptul că sumele strânse în cadrul emisiunii din noiembrie sunt mai mari decât cele din iulie-august, asta în ciuda condițiilor dificile de ofertă, din motive de pandemie. Este un semnal clar că populația își dorește alternative viabile în a-și plasa economiile, și este de datoria noastră a tuturor participanților la piața financiară să încurajăm acest comportament. Listarea la bursă rămâne o necesitate, iar lichiditatea în creștere a titlurilor emise în august, aflate deja la tranzacționare, este o dovadă în acest sens. BCR așteaptă cu interes următoarele emisiuni alături de partenerii din consorțiu și, bineînțeles, alături de Ministerul de Finanțe”, a afirmat Valentin Popovici, Director Executiv Piețe Financiare, BCR.
„A doua emisiune de titluri de stat Fidelis din 2020 consolidează de fapt instrumentul cu gradul de risc cel mai scăzut pentru investitorii de retail, datorită faptului că aceștia au posibilitatea să facă exit în orice moment dintr-un astfel de plasament. Acest fapt califică titlurile de stat emise de Ministerul Finanțelor Publice prin programul Fidelis drept instrumentul de investiții pentru aproape toate profilurile de investitori individuali, care dispun în acest fel de un benchmark viabil pentru performanța portofoliilor lor de valori mobiliare”, a declarat Irina Neacșu, Director Executiv Corporate Finance în cadrul BRD.
Caracteristicile acestora sunt prezentate în tabelul de mai jos:
Emisiune (simbol bursier și ISIN) | Valoarea emisiunii | Număr de obligațiuni | Valoare nominală | Dobândă | Data emiterii | Maturitate |
R2112A ISIN ROTHE9BT0YU8 | RON | 6.285.714 | 100 RON | 3,5% p.a. | 4 decembrie 2020 | 4 decembrie 2021 |
R2312A ISIN RONWZGUDF7S5 | RON | 6.683.964 | 100 RON | 4% p.a. | 4 decembrie 2020 | 4 decembrie 2023 |
R2512AE ISIN ROV1AN91PRA1 | EUR | 2.886.484 | 100 EUR | 1,85% p.a. | 4 decembrie 2020 | 4 decembrie 2025 |
Subscrierea inițială a titlurilor nu a fost comisionată de către intermediari, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.
Informații utile despre titlurile de stat FIDELIS – întrebări și răspunsuri
Unde găsesc titlurile pe care le-am cumpărat în ofertă?
Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidențele Depozitarului Central în numele deținătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiții financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacționeze la Bursa de Valori București, titlurile de stat sunt în contul de tranzacționare al deținătorului.
Ce fac cu titlurile de stat?
Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deținătorii le pot vinde sau pot să cumpere și altele în orice ședință de tranzacționare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizați (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacționeze la BVB.
Dacă deținătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceștia au două opțiuni:
- Vor primi dobânda anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare.
- Pot deschide un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiții financiare și pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacționare. În acest caz deținătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiții în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.
Cum pot să vând sau să mai cumpăr titluri de stat după ce oferta s-a încheiat?
Tranzacțiile la BVB au loc între cumpărători și vânzători prin intermediul platformei de tranzacționare. Pentru a putea cumpăra sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj. Oricine deținător de titluri de stat FIDELIS poate tranzacționa titlurile de stat începând cu data de 7 decembrie 2020. Lista intermediarilor autorizați să tranzacționeze la BVB este disponibilă AICI.
Unde pot vedea prețul curent al titlurilor?
Prețul poate fi verificat în orice moment pe site-ul Bursei de Valori București, www.bvb.ro, introducând simbolurile de mai jos în căsuța de [ Căutare ] de pe pagina principală:
R2112A – pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 1 ani
R2312A – pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 3 ani
R2512AE – pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 5 ani.