Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat, luni seară, că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă şi nu există niciun fel de discuţie în acest sens.

Mai mult, oficialul a explicat că Armata Română a scăzut de la 320.000 de oameni la aproximativ 80.000 şi este nevoie de pregătirea unor rezerve, însă acest lucru se va face cu militari voluntari, un proiect în acest sens având în vedere persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani. ”E o perioadă în care lucrurile care ţin de Armată generează astfel de preocupări. Serviciul militar obligatoriu este exclus; nu există nicio discuţie la momentul acesta în acest sens”, a declarat, luni seară, la Euronews România, Angel Tîlvăr. Ministrul a detaliat și a confirmat că se pune în discuţie existenţa unui serviciu militar voluntar, al cărui scop este de a satisface nevoia de rezervă pentru Armată.

Proiectul de lege privind introducerea stagiului militar voluntar se află în procedura de avizare la Ministerul Finanțelor și ar putea intra în dezbaterea Parlamentului în actuala sesiune, în procedură de urgență. Potrivit dezbaterilor pe această temă sensibilă, stagiul militar voluntar va fi prevăzut pentru femei şi bărbaţi cu vârste între 18 şi 35 de ani, pe o perioadă de patru luni, cu stimulente financiare, au declarat președinții comisiilor parlamentare de apărare, după întâlnirea cu ministrul Apărării și șeful Statului Major al Armatei.

Ministerul de resort a anunțat că senatorii și deputații membri ai comisiilor pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională din Parlamentul României s-au întâlnit, marți, 6 februarie, la sediul MApN, cu conducerea ministerului, în urma invitației oficiale adresate de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, conducerii celor două comisii, la începutul lunii ianuarie.

În cadrul întâlnirii, la care au fost prezenți secretarul de stat Eduard Bachide, șeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad și reprezentanți ai unor structuri centrale ale ministerului, au fost trecute în revistă principalele activități desfășurate de MApN de la ultima întâlnire în același format, desfășurată în luna septembrie 2023.

A fost susținut, de asemenea, un briefing de informare cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Negre și perspectivele de evoluție în perioada următoare.

Reprezentanții MApN au prezentat, de asemenea, stadiul îndeplinirii principalelor  programe de achiziții și prioritățile pentru anul în curs. La acest capitol, parlamentarii prezenți au pus accentul pe necesitatea armonizării programelor de înzestrare ale armatei cu nevoile de dezvoltare și consolidare a capacităților de producție ale industriei naționale de apărare.

Un capitol distinct al întâlnirii a fost legislația din domeniul apărării. Reprezentanții ambelor instituții au convenit asupra modalităților concrete de armonizare a aspectelor procedurale, astfel încât proiectele legislative să ajungă în dezbaterea Parlamentului cu maximă celeritate.

Reprezentanții partidelor parlamentare în comisiile de apărare au adresat întrebări cu privire la subiectele principale de pe agenda întâlnirii, precum și pe alte teme de interes din sfera securității și apărării, aflate în competența Ministerului Apărării Naționale.

Ministrul Angel Tîlvăr a mulțumit membrilor comisiilor reunite de apărare pentru întregul sprijin acordat instituției militare, atât în domeniul legiferării, cât și în cel al achizițiilor pentru apărare, domeniu în care comisiile de specialitate au analizat și avizat cu promptitudine cererile de aprobare înaintate de MApN pentru programele de achiziții destinate structurii de forțe.

„Întâlnirile pe care le organizăm, periodic, în acest format extins sunt foarte importante, în primul rând pentru noi, pentru că avem posibilitatea de a vă prezenta detaliat prioritățile noastre și nevoile de sprijin. Dar cred că și pentru dumneavoastră, ca parlamentari, este util să vă puteți informa, în detaliu, cu privire la aspectele care vă interesează. Onestitatea, pragmatismul și buna credință cu care se desfășoară de fiecare dată aceste dezbateri demonstrează că misiunea și interesele noastre sunt convergente în ceea ce privește apărarea și securitatea națională”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Larândulsău, Preşedinta Comisiei de Apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc a făcut mai multe declarații, marţi, după întâlnirea comisiilor de apărare cu Ministrul de resort și cu Șeful Statului Major că nu există niciun proiect de lege referitor la un stagiu militar obligatoriu, ci unul aflat în stadiu de elaborare la MApN despre pregătirea militară voluntară, iar în momentul în care proiectul va ajunge la Parlament va fi dezbătut în procedură de urgență.

„Vreau să transmit un mesaj foarte important care a reieşit astăzi din discuţiile avute de cele două comisii parlamentare de apărare în cadrul Ministerului Apărării. Nu există niciun motiv de panică că România va fi atacată. Poate vorbim despre îngrijorări, pentru că avem război la graniţă. Nu există niciun proiect de lege care vorbeşte despre stagiu militar obligatoriu, ci despre un proiect de lege la care lucrează Ministerul Apărării referitor la un stagiu militar voluntar sau, cum spunem noi, pregătire militară voluntară. Termele, condiţiile le vom vedea în momentul în care acest proiect de lege va primi toate avizele de la instituţiile care trebuie să se pronunţe”, a accentuat Pauliuc, la Senat.

 Așadar, de la aceatsră realitate,de la Dezbatereași, probabil, aprobareaproiectului privind Staiul militar VOLUNTAR, la titluri tendențioase (și, posibil… deloc întâmplător) de genul „românii, chemați la arme”; „Se bate pas de defilare către unitațile militare”; Românii, la armată”, „Românii, înrolați” etc e niscaiva distanță…

 Hai să citim și să ne informăm CORECT, fără „subințelesuri” și interpretări direcționate intenționat pe anumite pante…

foto: Facebook