Ministerul Finanțelor (MF) a atras 709,5 milioane lei și, respectiv, 140,5 milioane euro, (valori însumând 1,4 miliarde lei – 286 milioane euro) prin prima ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).

Astfel, valoarea celor trei runde de finanțare derulate în ultimele nouă luni la BVB de către Ministerul Finanțelor a urcat 6,1 miliarde lei – aproape 1,3 miliarde euro.

„Sumele atrase de la investitori prin această emisiune au ca fundament încrederea acestora în titlurile de stat emise de Ministerul Finanțelor și arată deschiderea persoanelor fizice către diversificarea instrumentelor de economisire și chiar de tranzacționare ulterioară apelând la mecanismele pieței de capital. Statisticile emisiunii arată că partenerii noștri în implementarea acestui proiect fac eforturi susținute pentru atragerea de noi investitori cu prilejul fiecărei emisiuni.  Considerăm un succes si aceasta ediție Fidelis, cu un volum total atras de cca 1,4 miliarde lei, chiar și în contextul oferirii unor dobânzi ajustate și corelate cu evoluția randamentelor titlurilor de stat pe piața interbancară, comparativ cu emisiunile anterioare. Intenționăm să continuăm acest proiect cu o frecvență trimestrială”, a declarat Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

„Într-o perioadă în care vedem că depozitele populației continuă să crească, ajungând la 260 miliarde lei, și, concomitent, dobânzile practicate la depozite sunt scăzute, investiția în titlurile de stat este o alternativă bună pentru românii care își doresc un randament mai bun pentru banii lor, dar încă nu au început să investească și în acțiuni. Pe de altă parte, vedem că așteptările inflaționiste indică o continuare a perioadei dobânzilor modeste, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai mulți români vor trebui să caute plasamente mai rentabile pentru banii lor. Bursa le oferă acestora o paletă diversificată de astfel de plasamente și cu grad divers de risc. Astfel, investitorii au la dispoziție titlurile de stat, considerate cu un risc foarte redus, acțiuni, cu un grad de risc ceva mai ridicat, dar cu randamente mai mari, și chiar și produse structurate, care au un grad de risc ridicat, dar și oferă posibilitatea unor câștiguri consistente. Vedem că piața de capital din România a devenit mai agilă și investitorii sunt mai atenți la oportunitățile care vin pe piață, dispun de capital și fructifică oportunitățile. Acest dinamism a dus și la creșterea rapidă a prețurilor, care au propulsat recent indicele de referință al BVB, BET, la noi maxime istorice”, a afirmat Președintele Consiliului de Administrație al BVB, Radu Hanga.

„Ne dorim să le oferim investitorilor o gamă cât mai amplă de instrumente pentru a-și putea administra portofoliile cât mai eficient și, totodată, pentru a face cât mai facil procesul investițional, de la deschiderea de cont până la plata impozitelor. Astfel, lucrăm cu stakeholderii pieței de capital, cu autoritățile, și mai ales cu Ministerul Finanțelor pentru găsirea celor mai bune soluții. În ceea ce privește accesul noilor investitori la piață, împreună cu colegii de la Depozitarul Central suntem în curs de pregătire a unei soluții tehnologice pentru profilarea clienților la deschiderea online a conturilor de investiții, pe care să o oferim brokerilor, pentru că ei sunt interfața noastră cu investitorii. Vedem că numărul de investitori este în continuă creștere, numai anul trecut intrând în piață peste 12.000 de investitori, ceea ce a ridicat numărul de conturi la 66.000. Totodată, vedem propuneri de dividende importante la unele companii, ceea ce atrage și mai mult interesul investitorilor asupra pieței de capital. Un rol important în diversificarea gamei de instrumente financiare disponibile la tranzacționare îl va juca Contrapartea Centrală, care va permite lansarea unor noi instrumente care vor conecta piața de capital cu piața de energie, în primul rând, una dintre cele mai importante din România”, a spus Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

În cadrul celei de-a treia oferte, derulată în perioada 1 – 19 martie, românii au plasat aproape 8.700 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturități de unu, respectiv trei ani, și o emisiune în euro, cu scadență la cinci ani.

Caracteristicile titlurilor de stat sunt prezentate în tabelul de mai jos:

Emisiune
(simbol bursier și ISIN)
Valoarea emisiuniiNumăr de obligațiuniValoare nominalăDobândăData emiteriiMaturitate
R2203A
ISIN ROOREDJL6FK8
 RON3.856.309100 RON2,85% p.a.24 martie  202124 martie  2022
R2403A
ISIN ROL2HKIVYIW5
 RON3.238.623100 RON3,1% p.a.24 martie  202124 martie  2024
R2603AE
ISIN ROVJSKSV4CU2
 EUR1.405.172100 EUR1,55% p.a.24 martie  202124 martie  2026

Titlurile de stat au intrat la tranzacționare la BVB, joi, 25 martie, și pot fi cumpărate sau vândute în mod transparent în orice moment prin intermediarii autorizați.

Subscrierea inițială a titlurilor nu a fost comisionată de către intermediari, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

Informații utile despre titlurile de stat FIDELIS – întrebări și răspunsuri

Unde găsesc titlurile pe care le-am cumpărat în ofertă?

Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidențele Depozitarului Central în numele deținătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiții financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacționeze la Bursa de Valori București, titlurile de stat sunt în contul de tranzacționare al deținătorului.

Ce fac cu titlurile de stat?

Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deținătorii le pot vinde sau pot să cumpere și altele în orice ședință de tranzacționare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizați (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacționeze la BVB.

Dacă deținătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceștia au două opțiuni:

•             Vor primi dobânda anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare.

•             Pot deschide un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiții financiare și pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacționare. În acest caz deținătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiții în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

Cum pot să vând sau să mai cumpăr titluri de stat după ce oferta s-a încheiat?

Tranzacțiile la BVB au loc între cumpărători și vânzători prin intermediul platformei de tranzacționare. Pentru a putea cumpăra sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj. Oricine deținător de titluri de stat FIDELIS poate tranzacționa titlurile de stat începând cu data de 25 martie 2021. Lista intermediarilor autorizați să tranzacționeze la BVB este disponibilă AICI.

Unde pot vedea prețul curent al titlurilor?

Prețul poate fi verificat în orice moment pe site-ul Bursei de Valori București, www.bvb.ro, introducând simbolurile de mai jos în căsuța de [ Căutare ] de pe pagina principală:

R2203A – pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 1 ani

R2403A – pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 3 ani

R2603AE – pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 5 ani.