Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a participat joi, 7 aprilie 2022, în a doua zi a reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, desfășurată la Bruxelles în perioada 6-7 aprilie, la un schimb de opinii referitor la relațiile cu partenerii NATO atât din zona europeană, cât și din regiunea Asia-Pacific, precum și la discuții în format aliat privind evoluțiile din teren din Ucraina, continuarea susținerii Ucrainei de către statele aliate și partenere și pregătirea deciziilor Summitului aliat de la Madrid din iunie. 

Ministrul  român a salutat, cu acest prilej, anunțul făcut de Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg în cadrul reuniunii, cu privire la faptul că România va găzdui următoarea reuniune formală a miniștrilor de externe din statele membre NATO, în perioada 29-30 noiembrie, aceasta fiind prima reuniune a miniștrilor de externe ai NATO care va avea loc în țara noastră. Organizarea în România a acestei reuniuni – prima întâlnire formală aliată după Summitul de la Madrid din luna iunie – este rezultatul demersurilor efectuate de diplomația română, inclusiv la nivel de ministru de Externe, în ultimele luni și o recunoaștere a rolului, contribuției și profilului țării noastre în Alianță. 

În cadrul primei sesiuni desfășurate cu participarea miniștrilor de Externe din statele partenere – Ucraina, Australia, Coreea de Sud, Georgia, Finlanda, Japonia, Suedia, Noua Zeelanda, și în prezența Înaltului Reprezentat pentru politica externă și de securitate al UE, discuțiile au fost concentrate pe implicațiile asupra securității globale și a provocărilor în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, precum și pe necesitatea continuării acțiunilor comune pentru susținerea ordinii internaționale bazate pe reguli. De asemenea, un spațiu central a fost acordat necesității de a continua și intensifica sprijinul pentru Ucraina, miniștrii aliați beneficiind de prezența omologului ucrainean Dmytro Kuleba. 

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat relevanța dialogului în acest format, cu accent pe rolul consolidării relației cu partenerii like-minded, unității și coordonării pe mai departe cu aceștia, în vederea apărării și promovării valorilor comune. A pledat, în context, pentru o agendă strategică nouă și inovativă a relațiilor Alianței cu partenerii săi, plecând de la realitatea, subliniată repetat de România în ultimii ani, pe fondul observarii atente a evoluțiilor de securitate generate de atitudinea tot mai asertiva a Rusiei, că securitatea euroatlantica nu poate fi protejată decât dacă vecinătatea NATO este stabilă și sigură. Ministrul Aurescu e subliniat că securitatea aliaților este intrinsec legată de cea a partenerilor din vecinătate, iar rezilienta partenerilor este apropiat conectată de cea a aliaților. 

Șeful diplomației române a salutat în mod deosebit participarea în persoană a ministrului afacerilor externe ucrainean, Dmytro Kuleba, prilej cu care a reiterat solidaritatea României și a statelor aliate cu Ucraina, precum și continuarea sprijinului multidimensional pentru țara vecină, cu accent pe dimensiunea umanitară, evocând printre altele asistența pentru cei aproape 700.000 de refugiați intrați în România și hubul logistic de la Suceava. De asemenea, a susținut necesitatea unei mai bune coordonari intre aliați în privința sprijinului acordat Ucrainei. 

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, și în acest context, viziunea țării noastre cu privire la faptul că pentru asigurarea securității euroatlantice, trebuie avută în vedere stabilitatea și reziliența strategică a aliaților și a partenerilor din vecinătate, în special a celor mai vulnerabili.

Astfel, șeful diplomației române a reiterat că sprijinul practic pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova și Georgiei, trebuie să rămână o prioritate pentru toți partenerii. În context, a făcut referire la sprijinul constant și substanțial acordat de România pentru Republica Moldova. În acest sens, a amintit rezultatele substanțiale obținute în sprijinul Republicii Moldova ca urmare a Conferinței Internaționale de lansare a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova pe care ministrul afacerilor externe român a co-prezidat-o împreună cu omologii german și francez la Berlin, la 5 aprilie (http://www.mae.ro/node/58332).

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat semnificația consolidării și valorificării potențialului relației transatlantice, precum și importanța cooperării NATO-UE, într-o manieră complementară, cu evitarea duplicărilor. În context, demnitarul român a reiterat sprijinul consecvent al țării noastre pentru continuarea politicii Ușilor Deschise a NATO.

În cadrul celei de-a doua sesiuni, ministrul Afcerilor Externe a evidențiat necesitatea menținerii și consolidării unității și solidarității aliate, în vederea gestionării efectelor agresiunii ruse și sprijinirii în continuare a Ucrainei.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat poziția României cu privire la necesitatea de a construi o apărare mai puternică pentru a avea o descurajare mai eficace pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră.

În context, oficialul a solicitat aliaților implementarea rapidă a deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, în special crearea accelerată a Grupului de Luptă în România, care va constitui primul pas în direcția echilibrării prezenței NATO pe Flancul Estic. Totodată, s-a referit și la necesitatea implementării cu prioritate a celei de-a doua decizii importante a Summitului din martie – accelerarea procesului de transformare și adaptare la nivelul Alianței, de consolidare a posturii pe Flancul Estic, în mod deosebit la Marea Neagră. În acest context, ministrul Aurescu a arătat că este necesară, pentru  consolidarea apărării și descurajării eficiente pe Flancul Estic, îmbunătățirea capacității de reacție și răspuns, a nivelului de pregătire a forțelor, pe termen mediu și lung, pe toate componentele – terestru, aerian și maritim.

Aurescu a subliniat, totodată, că progresele în acest sens vor fi esențiale în perspectiva Summitului de la Madrid, iar implementarea acestor decizii este complementară adoptării noului Concept Strategic al NATO, aspect care a fost discutat în cadrul primei zile a reuniunii ministeriale a NATO (http://www.mae.ro/node/58356).

Nu in ultimul rând, ministrul român de Externe a menționat importanța asigurării libertății de navigație și a securitate rutelor de transport naval comercial în Marea Neagră, propunând un proces de identificare de soluții în acest sens. 

Miniștrii de Externe aliați au aprobat Carta Acceleratorului NATO pentru inovare în domeniul apărării, au andosat agenda referitoare la provocările comune de securitate cu partenerii din Asia-Pacific și raportul asupra amenințărilor hibride.