Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, marți, 8 octombrie, că s-a finalizat circuitul de avizare pentru HG prin care se aprobă studiul de fundamentare ce permite României să construiască o bancă de sânge, plasmă și produse derivate din plasmă, transmite MEDIAFAX.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, la Palatul Parlamentului, că „s-a epuizat circuitul de avizare Hotărârea de Guvern prin care se aprobă studiul de fundamentare prin care România poate construi o bancă de sânge, plasmă și produse derivate din plasmă prin demararea unui proiect în parteneriat public-privat”. Totodată, ministrul și-a exprimat speranța ca, în următoarea ședință de Guvern, această Hotărâre să fie aprobată.
„Asta înseamnă, practic, să s-a dat undă verde demarării proiectului construcției acestei bănci de sânge și plasmă. Acest lucru va permite colectarea plasmei, astfel încât, ea să poată fi fracționată și să asigure pentru România necesarul de imunoglobulină și produse derivate din plasmă necesare pacienților”, a explicat Pintea.
Ministrul Sănătății a precizat că nu se poate pronunța referitor la momentul în care această bancă va funcționa efectiv.
„Îmi este greu să vă dau termene, așa cum vă spuneam e un proiect estimat la 854 de milioane lei, studiul de fundamentare este făcut de către Comisia Națională de Prognoză. Îmi e greu să vă spun care sunt termenele, pentru că știți foarte bine sunt proceduri, dar pot să vă spun că Ministerul Sănătății a depus chiar ieri (luni, n.r) cerere de finanțare pentru un sprijin privind înființarea a două centre pilot de colectare, proiect care din momentul aprobării se va implementa pe o perioadă de 16 luni și jumătate”, informează ministrul, potrivit reporterglobal.ro.

*Potrivit datelor privind raportul de ţară întocmit de Comisia Europeană, starea de sănătate a populaţiei din România este deficitară. Speranţa de viaţă la naştere este cu mult sub media UE, atât în ceea ce priveşte bărbaţii (71,6 ani, faţă de 77,8), cât şi în ceea ce priveşte femeile (78,7 ani, faţă de 83,3). Ratele mortalităţii legate de sistemul circulator şi mortalitatea infantilă sunt deosebit de ridicate. (date din Studiul de Fundamentare a proiectului- cnp.ro). Așa cum se menționează în documentul citat, românii sunt printre europenii cu cea mai redusă percepţie asupra stării lor de sănătate. În comparaţie cu media UE de 3,7%, 10,4% din români relatează că au avut nevoi medicale nesatisfacute, din cauza costurilor, a serviciilor medicale furnizate la distanţă, sau a timpului de aşteptare.

foto: ziare.com

Romania: Speranţa de viaţă la naştere este cu mult sub media UE, atât în ceea ce priveşte bărbaţii (71,6 ani, faţă de 77,8), cât şi în ceea ce priveşte femeile (78,7 ani, faţă de 83,3).