​​România importă circa 1.500 de MW de electricitate miercuri dimineaţa, fiind, în acelaşi timp, cea mai scumpă piaţă de energie din regiune, potrivit datelor Transelectrica şi OPCOM, analizate de AGERPRES.

Concret, la ora 9:50, consumul naţional de energie electrică era de 7.785 MW, producţia – 6.316 MW, diferenţa de 1.468 MW reprezentând importuri.

Potrivit datelor analizate, principala sursă de producere a energie era cea hidro – 38%, urmată de energia nucleară – 22%, cărbune – 18%, hidrocarburi – 9%, eolian – 6%, fotovoltaic – 5%, biomasă – 1%.

După cum transmit analiștii economici, România este miercuri, 21 octombrie, cea mai scumpă piaţă de energie din regiune, cu un preţ de 41,88 euro pe MWh pe platforma spot (Piaţa pentru Ziua Următoare).

*

Piața energiei electrice este un concept economic având un conținut complex și care exprimă totalitatea tranzacțiilor de vânzare – cumpărare perfectate într – un spațiu geografic determinat. Ea are ca funcție principala corelarea, (prin intermediul cererii și al ofertei) cu concretizarea contractelor de vânzare – cumpărare, a producției cu consumul. (transelectrica.ro)

Romania si-a asumat decizia de a liberaliza piata energiei electrice, considerand ca siguranta in alimentarea consumatorilor si implicit a sistemului energetic va creste odata cu dezvoltarea unei piete de energie electrica coerenta, in care participantii sa poata beneficia de avantajele mediului concurential. In vederea aderarii la UE, sectorul energiei electrice din Romania trebuie nu doar sa se conformeze directivelor si rezolutiilor comunitare, dar trebuie si sa intreprinda actiuni, sa se organizeze, sa creeze si sa aplice proceduri si un cadru legislativ  si de reglementare armonizate care sa conduca la rezultatele prevazute de aceste directive.

Avantajele mediului concurential au in vedere, in principal, competitia directa pentru castigarea, mentinerea si extinderea segmentului de piata, managementul efficient al costurilor, formarea libera a preturilor si nu in ultimul rand furnizarea de stimulente in vederea reducerii costurilor si a utilizarii eficiente a resurselor. Introducerea competitiei in activitatile care nu comporta specificul de monopol natural (producerea si  furnizarea energiei electrice) este benefica, fiind necesar a se asigura reguli clare privind aranjamentele comerciale, drepturile si indatoririle competitorilor, mecanismele de tranzactionare si de stabilire a drepturilor de incasare si a obligatiilor de plata.

Pentru a face piața concurențială funcțională trebuie asigurate principiile, regulile, aranjamentele comerciale, mecanismele, metodologiile de tarifare, drepturile și responsabilitățile pentru segmentele de monopol natural, astfel încât imposibilitatea exercitării competiției în anumite segmente ale pieței să nu afecteze raporturile concurențiale ale celorlalte segmente.

*Dacă v-a plăcut acest articol, ne puteți urmări și pe pagina de Facebook. https://www.facebook.com/bucurestibusiness.ro

foto: transelectrica.ro