Rockwool România lansează campania pentru instituirea unei zile naționale de conștientizare a pericolului la foc în clădiri.

Ziua Siguranței la Incendiu va atrage atenția asupra importanței prevenirii riscului de incendiu care este o necesitate vitală pentru siguranța oamenilor și a bunurilor lor.

Având în vedere că doar anul trecut echipajele profesioniste pentru situații de urgență au intervenit pentru lichidarea a 31.204 incendii, în medie 86 pe zi, iar în locuințe numărul incendiilor crește de la an la an, reprezentanții companiei atrag atenția asupra importanței folosirii materialelor incombustibile în construcții, dar și a anvelopării cu același tip de materiale a clădirilor multietajate, școlilor, spitalelor și grădinițelor.

Specialiștii Rockwool, lider global și local în producția de vată bazaltică, avertizează asupra faptului că, în cazul unui incendiu, focul se propagă rapid pe fațada clădirii, indiferent dacă acesta izbucnește din interior, din aproprierea clădirii sau de la o clădire vecină. Mai mult decât atât, propagarea incendiului este mult mai accelerată dacă anveloparea blocului a fost realizată folosind materiale combustibile.

Potrivit IGSU, numai în anul 2023, în România, incendiile s-au soldat cu 268 de victime, printre care 5 copii și cu alte 857 de persoane care au suferit diferite traume, printre care 46 de copii. Statisticile privind locuințele vor fi prezentate în analiza operativă a IGSU pentru anul 2023.

Reprezentanții companiei subliniază faptul că România are acum o mare oportunitate în ceea ce privește renovarea la standardele din EPBD, întrucât are la dispoziție fonduri de la Uniunea Europeană, dar și fonduri acordate de stat, iar reglementările privind securitatea la incendii în clădiri (P118) sunt în curs de actualizare. Astfel, pentru o siguranță crescută a proprietăților, este abolut necesar ca renovările să se realizeze cu materiale care sunt rezistente la foc și care asigură, în același timp, o eficiență energetică sporită.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) România primește 2,2 miliarde de euro pentru renovarea clădirilor prin proiectul ”Valul Renovării” pentru a atinge pragul de eficiență energetică. Cu o suplimentare din partea statului, bugetul total a ajuns la 2,8 miliarde euro, bani din care urmează să se renoveze cca 1.500 de clădiri rezidențiale (blocuri de apartamente) și 2.000 de clădiri publice (non-rezidențiale). De asemenea, prin PNRR sunt prevăzute fonduri pentru renovarea spitalelor, școlilor și grădinițelor, dar și pentru infrastructura nouă de clădiri.  Aceste lucrări trebuie realizate astfel încât să atingă două obiective, eficientă energetică și protecție la incendiu, așa cum cere și noua directivă europeană privind eficiența energetică în clădiri, publicată în Jurnalul Oficial al UE în luna mai.

În ceea ce privește reglementările naționale, normativul P118 privind securitatea la incendii în clădiri a fost avizat de IGSU și se află în prezent la Comisia Europeană pentru notificare și face obligatorie utilizarea materialelor incombustibile din euroclasa A1 sau A2-s1,d0 pentru izolația termică a clădirilor multietajate, spitalelor și școlilor. Toate aceste măsuri vor contribui semnificativ la reducerea riscului de incendiu și la protejarea vieților omenești.

„Prin instituirea unei zile naționale pentru conștientizarea pericolului la foc în clădiri, ne propunem să transmitem un mesaj clar către publicul larg: noile reglementări privind eficientizarea energetică a clădirilor vin și cu anumite riscuri, dacă ne uităm la statistici, cauzele incendiilor, modul în care au fost gestionate și pagubele produse. Este bine că avem politici publice pentru decarbonarea clădirilor, dar este important să ținem cont de riscuri și să luăm măsuri de prevenție atunci când le implementăm. Pentru că în zadar renovăm sau construim la standarde ZEB, reducând complet emisiile de combustibili fosili din clădiri, dacă există un risc de incendiu aici.

Partea bună este că există măsuri de prevenție pentru a asigura securitatea la incendii în clădiri. Iar materialele incombustibile în soluțiile constructive pentru izolația fațadelor și a acoperișului sunt elemente cheie pentru a avea clădiri sigure și reziliente”, a declarat Florin Popescu, Business Unit Director ROCKWOOL Balkan, și Președinte al Asociației pentru Protecția la Foc (AFP).

Citeste continuarea pe Constructii Smart.