Victor Costache, ministrul Sănătății a participat vineri, 6 martie 2020 la Reuniunea extraordinară a Consiliului ministerial pentru Muncă, Politică Socială, Sănătate și Protecția Consumatorilor- EPSCO sub egida Președinției croată a Consiliului UE (PRES HR).

În cadrul acestui eveniment de anvergură, miniștrii sănătății din Uniunea Europeană au discutat despre măsurile de prevenire și limitare a răspândirii noului coronavirus luate de statele membre în această perioadă și au realizat o evaluare a mecanismelor existente de răspuns la nivel european cu privire la această nouă amenințare.

Statele membre UE, precum și reprezentanții instituțiilor europene, cei ai OMS, EMA și ECDC au subliniat importanța coordonării, colaborării și schimbului de informații între statele blocului comunitar, în vederea unui răspuns unitar pentru limitarea cât mai urgentă a răspândirii COVID-19.

În prezent, în spațiul european sunt confirmate peste 4000 de cazuri cu noul coronavirus și toți oficialii UE au fost de acord că este necesară suplimentarea aprovizionării cu echipamente de protecție pentru personalul medical și substanțe dezinfectante necesare unităților sanitare, dar și impunerea unor restricții în ceea ce privește mobilitatea populației. Este nevoie de diseminarea continuă a informațiilor către populație privind situația existentă și măsurile de prevenire.

Demn de știut, în acest moment, nu există discontinuitate în aprovizionarea cu medicamente la nivel european.

“Pe agendă am avut dezbateri importante din perspectivă politică și strategică în ceea ce privește răspunsul sistemelor de sănătate europene la noul coronavirus COVID-19. La fel ca și celelalte state membre, România aplică măsurile necesare pentru limitarea infecțiilor cu noul COVID -19. Rămânem, în continuare, vigilenți cu privire la posibilitatea escaladării epidemiei de coronavirus în Europa, în strânsă cooperare cu statele membre și instituțiile UE, ECDC, EMA, dar și cu OMS, în vederea asigurării protecției sănătății publice pentru cetățenii europeni la cel mai înalt nivel”, a declarat ministrul Victor Costache.

În intervenția susținută în timpul Reuniunii, oficialul român a subliniat că, în cadrul pregătirii pentru gestionarea situației epidemiologice determinată de amenințarea COVID – 2019, la nivel național au fost stabilite 4 scenarii de intervenție în funcție de evoluția epidemiologică, cu măsuri concrete pentru fiecare etapă a unei posibile pandemii.

În primele 2 scenarii sunt instituite măsuri de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor, cu accent pe depistare activă și monitorizarea persoanelor care se întorc din zonele afectate.

Victor Costache, ministrul Sănătății a participat vineri, 6 martie 2020 la Reuniunea extraordinară a Consiliului ministerial pentru Muncă, Politică Socială, Sănătate și Protecția Consumatorilor- EPSCO sub egida Președinției croată a Consiliului UE (PRES HR).