Coaliția NATO din Afganistan va părăsi țara în coordonare cu retragerea planificată a trupelor americane până la 11 septembrie, a anunțat marți secretarul de stat american Antony Blinken, citat de agenția Reuters.

Potrivit informațiilor oficiale NATO, România are trimiși în Afganistan 619 militari.

Momentan, aproximativ 7.000 de forțe ale coaliției, în principal din țări NATO dar și din Australia, Noua Zeelandă și chiar din Georgia se află în Afganistan, acestea depășindu-i ca număr pe cei 2.500 de soldați americani rămași în țară.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți la Bruxelles că este timpul ca aliații NATO care au mers împreună în Afganistan să se retragă… tot împreună.

„Sunt aici să lucrez îndeaproape cu aliații noștri, cu secretarul general (al NATO) pe baza principiului pe care l-am stabilit de la început: intrăm împreună, ne adaptăm împreună și ieșim împreună”, a declarat Blinken la sediul NATO.

„Vom lucra foarte îndeaproape în următoarele luni în vederea unei retrageri sigure, deliberate și coordonate a forțelor noastre din Afganistan”, a mai afirmat oficialul.

Demn de precizat, miniștrii de Externe și de Apărare ai NATO vor discuta planurile într-o videoconferință programată pentru după-amiaza zilei de miercuri.

Potrivit sursi citate, un înalt diplomat al NATO a declarat că nu este așteptat ca vreuna dintre țările membre ale alianței să se opună intenției președintelui american Joe Biden de a retrage trupele din această țară până pe 11 septembrie, dată care comemorează atacul terorist asupra Americii din 2001 care a dus la invadarea Afganistanului.

foto: ziare.com