Prima stradă #smart a fost finalizată la #Cluj, în cadrul unui program pilot. Primăria Cluj-Napoca intenționează acum să extindă acest proiect și pentru alte artere din oraș.
Proiectul cuprinde tronsonul dintre străzile Fabricii de Zahăr si Dâmboviței, inclusiv intersecția cu strada Teleorman si a fost realizat prin Programul Operațional Regional (#POR) 2014-2020, Axa prioritara 4 – Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile, Obiectiv specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile- resedință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, respectiv bugetul local al municipiului Cluj-Napoca. Valoarea totală a investiției este de 5.900.627,28 lei (cu TVA).

*Cluj-Napoca: prima stradă smart din România a fost finalizată (str. Molnar Piuariu)

Prima stradă smart din România a fost realizată de Primăria Cluj-Napoca cu finanțare europeană și dispune de toate facilitățile unui spațiu public modern, „verde”, adaptat la realitățile tehnologice și de mobilitate urbană actuale. O reușită, un pas mare pentru confortul localnicilor și… nu numai!

IMPORTANT DE ȘTIUT! După finalizarea lucrărilor, Strada Molnar Piuariu oferă:

– 551 mp suprafață verde, cu 48 noi arbori plantați (cei 16 arbori existenți au fost păstrați) și sistem de irigare cu senzori;

– culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate (2662 mp de spațiu exclusiv pietonal și 1253 mp suprafață carosabilă);

– 4 locuri pentru încărcarea automobilelor electrice și 15 locuri de parcare pentru autovehicule;

– 30 locuri pentru încărcarea bicicletelor/trotinetelor electrice și 22 locuri de parcare pentru biciclete;

– mobilier urban modern: bănci, scaune, mese, cadre de parcări pentru biciclete, sisteme de afișaj, cișmele;

– Wi-Fi gratuit pentru localnici și turiști; prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile;

– iluminat public inteligent, eficient din punct de vedere energetic, iluminat festiv și arhitectural;
– sistem îmbunătățit de colectare a apelor pluviale și sistem de irigare cu senzori.

Pe lângă reorganizarea spațială – inclusiv prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal și spațiul carosabil – și dotările urbane menționate, au fost trecute în subteran elementele infrastructurii edilitare din zonă. Totodată, spațiul a fost adaptat pentru persoanele cu dizabilități și protecția acestora (pavaje cu marcaje tactile integrate).

Primăria Cluj-Napoca are în vedere realizarea de astfel de proiecte de regenerare urbană în toate cartierele orașului, în concordanță cu SIDU – Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană.