Primarul Radu Mihaiu vă prezintă o viziune amplă de regenerare urbană a Zonei Obor, cu focus pe Gara de Est și împrejurimile:

Oborul e locul în care trecutul se amestecă cu prezentul pentru a stârni viitorul

Zona Obor este acum un pol urban vibrant și eterogen. Cu puțină atenție și investiții bine gândite, are potențialul să fie mult mai mult. Să fie un punct de referință pentru București.

O piesă crucială a Oborului este Gara de Est și împrejurimile. Ce azi e decăzut și cam din alte timpuri, mâine poate fi scânteia care va revitaliza întreaga zonă. Trebuie doar să visăm pragmatic și să ne ținem de treabă, indiferent de obstacole sau dificultăți.

Cu ajutorul Băncii Mondiale, care a elaborat un studiu urbanistic țintit pe Gara de Est, avem azi o viziune clară pentru dezvoltarea unui spațiu urban care să îmbine trecutul cu viitorul, dar mai ales plăcutul cu utilul.

Regenerarea zonei Obor presupune mai multe faze succesive:

– crearea unui parc liniar în zona feroviară și conectarea acestuia cu amplasamentele limitrofe.  

– consolidarea și modernizarea clădirii Gării de Est.

– construirea unei noi gări în cadrul unui complex multimodal.

– dezvoltarea unor spații publice ample aferente traseului Metrou Obor și Gara de Est.

– reconfigurarea urbană, pietonalizarea și amenajarea de spații verzi noi în arealul cuprins între șos. Ștefan cel Mare și zona feroviară adiacentă Gării de Est.

– crearea unui campus dedicat învățământului profesional în sistem dual.

Mare parte din investițiile necesare pentru regenerarea acestui pol urban vor fi propuse spre finanțare prin intermediul PNRR și prin Programul Operațional Regional București-Ilfov, precum și prin intermediul altor surse de finanțare nerambursabile de la Bugetul de Stat sau din fonduri structurale.

Sunt mulți pași de făcut, dar important e să păstrăm direcția și ritmul.

Mulțumiri pentru efort colegului meu, Andrei Panaitescu – consilier local sector 2. El a coordonat echipa Primăriei Sectorului 2 ce a colaborat cu experții Băncii Mondiale. Efortul lui a fost de a păstra autenticitatea culturală și istorică a zonei, precum și un echilibru între spațiul construit și zonele verzi sau pietonale”, a transmis edilul.