Organizația Europeană a Studenților îi solicită președintelui României să respingă legea prin care se dă acordul ca rectorii rămână… de-a pururi la șefia universităților.

În situația dat, într-o scrisoare deschisă trimisă președintelui Klaus Iohannis, studenții europeni, alături de studenții români, transmit că eliminarea limitării mandatelor de rector “direcționează unilateral educația spre totalitarism universitar”. Organizația Europeană a Studenților are în componență asociații studențești din 40 de țări.

Colegii noştri din Organizaţia Europeană a Studenţilor (European Students’ Union – ESU) ne susţin demersurile pentru blocarea proiectului de Lege nr. 159/ 2019 care prevede amendarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/ 2011 prin conferirea unui număr nelimitat de mandate pentru funcţia de rector. Astfel, aceştia au semnat scrisoarea deschisă adresată Preşedintelui României, prin care solicită respingerea acestei prevederi dăunătoare sistemului universitar românesc“, a anunțat Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Potrivit edupedu.ro, limitarea mandatelor de rectori a fost scoasă din lege educației la începutul săptămânii, când Senatul a votat, în calitate de cameră decizională, un proiect inițiat de UDMR. 

PRECIZARE: Autorul amendamentului criticat de studenţi ar fi senatorul Liviu Marian Pop, potrivit raportului Comisiei de învăţământ din Senat.

Acum… vom vedea: Legea va fi sau nu… promulgată de președinte.

*Articolul 213 din LEN prevedea până acum, la alineatul 7, că “Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete.”

Da, e drept, respectăm rectorii, le recunoaștem implicarea, vocația, rezultatele, dar, în orice vreme, este nevoie nu doar de schimbare (nu de… dragul schimbării, ci în firescul lucrurilor), dar și de implicarea generațiilor, de orizonturi deschise, de opinii și perspective care, lalolaltă, să pună temelie învățământului universitar.

Foto: edupedu.ro

Organizația Europeană a Studenților îi solicită președintelui României să respingă legea prin care se dă acordul ca rectorii să rămână… de-a pururi la șefia universităților.