Bugetul general centralizat al Sectorului 1 pentru anul 2019, adoptat în ultima ședință a Consiliului Local, este de 1.595.774,11 mii lei.
Concret, finalizarea programului de reabilitare termică a blocurilor, demararea unui proiect-pilot de anvelopare a locuințelor unifamiliale, modernizarea lifturilor, amenajarea de platforme subterane pentru colectarea selectivă a gunoiului, rezolvarea problemelor locative ale persoanelor cu venituri reduse sunt principalele proiecte de investiții pe care Primăria Sectorului 1 le va derula în anul 2019. Tot în acest an, vor continua etapele preliminare demarării lucrărilor de construire a celui mai modern spital de urgență din Capitală: „Sfântul Vasile cel Mare”.
Toate aceste priorități sunt cuprinse în proiectul de buget al Sectorului 1, adoptat de Consiliul Local, cu 19 voturi pentru. Potrivit hotărârii adoptate, bugetul general centralizat al Sectorului 1 pentru anul 2019 este de 1.595.774,11 mii lei, din care pentru secțiunea de dezvoltare a fost alocată suma de 594.079,93 mii lei.
„Pentru noi, principalul obiectiv îl constituie creșterea calității vieții locuitorilor din Sectorul 1. Imobilele performante energetic, cu lifturi moderne și sigure, soluții moderne și ecologice pentru colectarea selectivă a gunoiului, construirea unui spital de urgență ultramodern, în care pacienții să fie tratați la cele mai înalte standarde, iată care sunt prioritățile noastre pentru anul 2019. Totul pentru că ne dorim ca Sectorul 1 să devină cel mai atractiv loc de trăit din România, nu numai din perspectiva locurilor de muncă pe care această zonă administrativă le oferă, ci și din perspectiva calității vieții”, afirmă Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.
Reabilitatea termică a blocurilor se apropie de final: 120 de blocuri anvelopate în 2019
În Sectorul 1, finalizarea reabilitării termice a blocurilor a intrat în linie dreaptă. Potrivit datelor oficiale, în acest an vor fi reabilitate termic 120 de blocuri, din cele 164 de imobile rămase de anvelopat.
Important de știut, pentru aceste lucrări, Primăria Sectorului 1 a alocat aproximativ 35 de milioane de euro. Investiția se va derula în aceleași condiții ca și până acum: gratuit pentru cetățeni. Restul de 44 de blocuri urmează a fi reabilitate termic în anul 2020.
400 de lifturi vor deveni mai sigure și mai economice începând din acest an
Imobilele reabilitate termic din Sectorul 1 vor beneficia de ascensoare mai sigure și mai economice. Primăria Sectorului 1 va moderniza în acest an 400 de lifturi fără costuri pentru asociațiile de proprietari. În cursul anului 2018, au fost inventariate ascensoarele care necesită astfel de investiții și au fost încheiate 200 de contracte de mandat cu asociațiile de proprietari pentru derularea lucrărilor de modernizare a lifturilor.
Așa cum anunțăautoritățile, urmează să fie încheiate alte 200 de contracte, pentru a putea fi reabilitate în acest an 400 de lifturi.
Pentru modernizarea tuturor celor 901 ascensoare incluse în acest program, Primăria Sectorului 1 va aloca aproximativ 20 de milioane de euro. Primăria Sectorului 1 va suporta integral costurile, finanțarea fiind asigurată pentru toate categoriile de lucrări de intervenție.
Lifturile din blocurile reabilitate termic sau cele din blocurile care vor intra în programul de anvelopare vor fi modernizate prin implementarea unui pachet de măsuri format din maxim trei soluții generale. Aceste soluții vor fi aplicate în funcție de situația de la fiecare bloc în parte. Pot fi aplicate una sau mai multe soluții, lucru care va fi stabilit după întocmirea unui raport de specialitate pentru fiecare imobil.
Proiect pilot pentru reabilitarea termică a caselor
În acest an, Primăria Sectorului 1 va începe un proiect pilot de reabilitare termică a locuințelor unifamiliale. În cadrul acestui program pilot, vor fi identificate lucrările eligibile pentru programul Primăriei și soluțiile tehnice, astfel încât, începând de anul viitor, reabilitarea termică la case să poată fi extinsă la nivelul întregului Sector 1.
400 de apartamente achiziționate de pe piața liberă pentru persoanele cu venituri reduse
Potrivit unui comunicat oficial, rezolvarea problemelor locative ale persoanelor cu venituri reduse reprezintă o prioritate a Primăriei Sectorului 1. În acest an vor fi achiziționate de pe piața liberă 400 de apartamente care vor primi destinația de locuință socială și de care vor beneficia, în ordinea punctajului, persoanele cu venituri reduse aflate în lista de priorități a Primăriei Sectorului 1 pentru atribuirea unei astfel de locuințe.
Până la implementarea efectivă a acestui proiect, Consiliul Local a hotărât, la propunerea Primarului Dan Tudorache acordarea unui ajutor de urgență pentru plata chiriei pentru toate familiile/persoanele care figurează pe lista de priorități pentru atribuirea unei locuințe sociale, care au dosarele actualizate. Ajutorul de urgență aprobat este cuprins între 700 de lei și 1.100 de lei pe lună, în funcție de componența familiei și de numărul de camere închiriate.
Continuă etapele procedurale pentru construirea Spitalului de Urgență „Sfântul Vasile cel Mare”
În acest an, Primăria Sectorului 1 va continua etapele preliminare pentru construirea pe Șoseaua București-Târgoviște a celui mai modern spital de Urgență din Capitală: Sfântul Vasile cel Mare”. Este vorba despre elaborarea Studiului de Fezabilitate și despre etapa de proiectare, absolut necesare pentru realizarea unei astfel de investiții. De asemenea, începerea lucrărilor la această unitate medicală este condiționată de aprobarea de către plenul Consiliului General al Municipiului București a Planului Urbanistic Zonal.
Noul spital va avea 1015 paturi și 60 linii de gardă pentru toate specializările medicale, făcând astfel parte din categoria I A. De asemenea, spitalul va fi prevăzut cu două heliporturi care vor facilita accesul pacienților aflați în stare gravă la asistență medicală de calitate.
În noua unitate medicală vor fi relocate Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, precum și secția de pediatrie a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.
Platforme subterane pentru colectare selectivă a deșeurilor la blocuri și mini-stații de compost pentru proprietarii de case
Primăria Sectorului 1 va investi în amenajarea de puncte de colectare selectivă a deșeurilor moderne și ecologice. Începând din acest an, administrația locală va demara amenajarea a 1973 de puncte de colectare subterane cu 7892 de containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor de la blocuri pe patru fracții: gunoi umed, hârtie, plastic și sticlă.
Potrivit acestui proiect, cetățenii vor depune gunoiul pe bază de cartelă în puncte de colectare subterane, amplasate în vecinătatea imobilelor. Aceste puncte de colectare vor fi dotate cu sisteme electronice de acces cu card și sisteme electronice de monitorizare a gradului de umplere. Fiecare container va avea un cip de identificare care va stoca informații legate de tipul recipientului, adresă, utilizator, fracție deșeu.
Începând de anul viitor, angajamentele asumate de România față de partenerii europeni ne obligă la desființarea ghenelor de gunoi din blocurile cu 10 etaje. De aceea, Primăria Sectorului 1 se pregătește de pe acum. Au fost identificate deja locațiile pentru amenajarea platformelor îngropate pentru colectarea selectivă a gunoiului pe patru fracții și se va trece la realizarea acestor platforme.
Totodată, pentru proprietarii de case vor fi amenajate gratuit 20.000 de mini-stații de compost, astfel încât gunoiul umed să devină îngrășământ natural.
Acest proiect va fi derulat în următorii doi ani, valoarea totală a investiției fiind de aproximativ 40 de milioane de euro.