Prefectul capitalei, Rareș Hopincă, luare de poziție în chestiunea consuului de droguri în școli:

„Astăzi am organizat o nouă ședință a grupului pentru prevenirea consumului de stupefiante, în cadrul protocolului pe care Prefectura Municipiului București l-a semnat cu Agenția Națională Antidrog, Direcția de Sănătate Publică, Jandarmeria, Poliția, Inspectoratul Școlar și Direcția Regională Vamală.

Prefectura Capitalei are rolul de catalizator și de mediator între instituțiile abilitate să prevină acest fenomen nociv, din păcate, din ce în ce mai răspândit la nivel mondial și, implicit, în România.

Direcția de urmat este de a găsi acele mijloace corecte, legale și morale prin care să reușim să combatem consumul acestor substanțe în rândul populației și, cu precădere, în rândul tinerilor, cea mai vulnerabilă categorie socială din acest punct de vedere.

În cadrul ședinței de astăzi, am trasat câteva direcții de acțiune importante. Împreună cu consiliul elevilor, vom constitui la nivelul fiecărei școli o structură care să ne ajute cu diseminarea mesajelor antidrog și de prevenție. De asemenea, am decis ca Agenția Națională Antidrog să realizeze un chestionar în trei puncte, prin care testăm opinia părinților și a elevilor majori referitor la:

1) testarea în școală cu aparat antidrog;

2) prezentarea unei adeverințe medicale la începutul anului școlar care să ateste că respectivul copil și-a făcut analize de sânge antidrog (dar care să nu prezinte rezultatele analizelor);

3) introducerea în curiculă a unei ore de educație antidrog în școală.

Repet, acesta este un chestionar de testare a opiniei părinților și a elevilor majori. Dupa ce vom avea rezultatele acestuia și, pe baza lor, vom fundamenta propuneri concrete. În niciun caz nu vom lua măsuri care contravin intereselor și dorinței părinților și elevilor din școli și licee.

Este datoria noastră să luăm măsurile necesare pentru a proteja copiii și pentru a-i ajuta să conștientizeze pericolele la care se expun în cazul unor comportamente și/sau a unor anturaje nepotrivite. Mă bucur să observ o deschidere din ce în ce mai mare a societății spre a discuta și de a înțelege aceste probleme. Dialogul este un pas esențial”.

 Informația a fost postată azi de prefect pe contul său de socializare.

*** Din dorința de a fi popular sau de a te simți matur, poate chiar influențat de anturaj sau din curiozitate, tinerii ajung să consume aceste substanțe interzise. Fără să își conștientizeze ajung să devină dependenți, luptându-se cu această condiție toată viața.

*** Elevi chiar cu vârste de 10 ani au ajuns să devină consumatori înrăiţi de droguri, iar consumul de substanţe stupefiante în şcoală sau în apropierea unităţilor de învăţământ a atins cote alarmante.

Teste antidrog în școli

Consumul de droguri poate pune în pericol viața oamenilor, atât a celui care alege să folosească aceste substanțe, cât și a celor din jur. Un om aflat sub influența drogurilor poate avea un comportament diferit, necontrolabil, ducând astfel la anumite gesturi sau acțiuni care pot răni sau chiar cauza decesul unor persoane. Există un număr foarte mare de accidente rutiere cauzate de tineri șoferi care au consumat substanțe interzise înainte de a se urca la volan. În acest sens, aceștia pun viața altor oameni în pericol. Multe astfel de incidente s-au finalizat cu decesul unor persoane. Deși școala ar trebui să fie un mediu în care cei mici sunt educați și formați, există și foarte multe riscuri.