Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna iunie a anului 2019, a celor 42 de structuri judeţene sau locale SALVAMONT din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România. 
Luna iunie, chiar dacă este o lună de debut a sezonului de vară, este caracterizată ca o perioadă cu activitate turistică intensă, cu un număr foarte de turişti pe munte, fapt ce a impus asigurarea asistenţa de salvare montană la un nivel ridicat, zilnic, un număr de 250 – 300 de salvamontişti aflându-se la datorie în zonele montane cu afluenţă turistică mare, în zonele de practicare intensivă a sporturilor montane, în punctele medicale şi de intervenţie din cca 90 de posturi şi baze SALVAMONT.
Potrivit statisticii oficiale, în această perioadă salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 996 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 1.102 de persoane. 
Demn de precizat, dintre acestea, 422 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, iar 16 persoane elicopterelor de salvare SMURD-IGAV.
Din nefericire, 15 persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiștilor reducându-se la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML.
Prin Dispeceratul Național SALVAMONT au fost primite, direct, 226 de apeluri prin care anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind primite şi preluate direct de către salvamontişti prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor de salvare.
De asemenea, în cursul lunii iunie s-au primit 1.124 apeluri prin care se solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 668 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National SALVAMONT, restul de 456 apeluri fiind făcute direct structurilor locale sau județene.

PRECIZARE: În cadrul celor 42 de structuri SALVAMONT din România, singurele structuri abilitate oficial si care deţin personal pregătit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajaţi. 
Cunoscând specificul şi numărul mare de intervenţii din sezonul de vară, în toate zonele din ţară în care se practică intensiv sporturile de vară, pe traseele turistice, în bazele, posturile şi refugiile SALVAMONT, serviciile specializate vor continua să asigure efective maxime de salvatori montani, astfel încât să se reuşească intervenţia cu operativitate în situația producerii de accidente.
Numărul mare de accidente cu care a debutat acest sezon de vară a determinat Salvamont România să tragă un semnal de alarmă și să lanseze în rândul iubitorilor de munte campania ‘’ Vara 2019- vara responsabilității pe munte’’, prin care se dorește reducerea numărului de accidente montane. 
Echipele SALVAMONT, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional SALVAMONT (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT-VODAFONE pentru telefoanele mobile.

Foto: Salvamont Romania – Dispeceratul National Salvamont

Demn de precizat, dintre acestea, 422 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, iar 16 persoane elicopterelor de salvare SMURD-IGAV.
Din nefericire, 15 persoane au decedat pe munte.