Autoritățile române au demarat recent un proiect cu fonduri europene, țintit spre o categorie de risc, anume copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate, categorie despre care oficialii spun că este predispusă abandonului școlar.

Potrivit statisticilor, ar fi cca

Potrivit statisticilor, ar fi cca 91.000 de copii, însă, în realitate, numărul lor este mai mare, spun organizațiile care luptă pentru drepturile copiilor.

de copii, însă, în realitate, numărul lor este mai mare, spun organizațiile care luptă pentru drepturile copiilor.

Programul ar trebui să îi ajute pe copiii care au între șase și 16 ani să-și continue școala și, pe cât posibil, să depășească momentele dificile cauzate de despărțirea de părinți (din nefericire, în foarte multe cazuri, aceștia odată plecați, cam uită de pruncii lăsați în țară și de responsabilitățile pe care le au). Cei mai mulți minori în această situate sunt în Moldova și Oltenia.

*Conform Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), 91.345 de copii aveau părinţii plecați la muncă în străinătate, în iunie 2019, dintre care 16.453 de copii au ambii părinţi plecaţi şi 11.723 copii cu părintele unic susţinător plecat. 

Toți cei vizați vor primi mâncare, jucării, rechizite, vor fi incluși în programe after-school, de consiliere psiho-pedagogică și de orientare vocațională. Și părintele rămas acasă sau rudele care au în grijă copilul vor fi consiliați.

Datele oficiale arată că sunt 91.000 de copii cu părinții plecați în străinătate. Dintre ei, 16.000 au atât mama, cât și tatăl peste hotare și au rămas în grija rudelor mai în vîrstă- bunici, unchi… Statisticile sunt, însă, incomplete, pentru că nu sunt cuprinși copiii prea mici să meargă la școală sau la grădiniță și nici cei care au abandonat școala.

Rata abandonului școlar în România este măsurată de Eurostat în grupa de vârstă 18-24 de ani. 16,4% dintre românii care, teoretic, au terminat școala, nu aveau nici măcar opt clase în 2018. Autoritățile au promis de ani buni că vor scădea rata de abandon la 10%, cât e media Uniunii Europene, dar până acum nu au reușit.