TU= predicat verbal, exprimat prin substantiv, nr. singular, gen neutru, timp prezent

VORBEA= predicat verbal exprimat prin substantiv…

MAI PUȚIN ADÂNC= Comparativ de comparativitate…

RECAPITULASEM= predicat exprimat prin substantiv, persoana I, nr. plural

 Test inițial (la început de an școlar, așa un soi de recapitulare privind materia de clasa a a V-a) la clasa a VI-a. Într-o școală. Profesor nou venit, preia clasa și, firesc, dă test, să vadă de unde ncepe, ce nivel de pregătire au elevii. Ia testele la corectat și rămâne ȘOCAT.

NU. Nu sunt răspunsuri inventate pentru a atrage atenția. Sunt răpunsuri date de elevi, completate pe fișele de test. Inimaginabil. Puțin spus. Dureros, chiar!!! Elevi care peste 2 ani vor susține examenul de Evaluare națională, ținând morțiș să ajungă la LICEU, să se gândească (firesc) la o carieră. Da, dar în halul ăsta?!?!

Nu, nu e posibil așa ceva! E inacceptabil. Într-o clasă de 18-20 de elevi să dai la un test… de recapitulare, banal, cumva, 6-7 note de 3, vreo două de 2 și majoritatea abia-abia de 6-7 și un singur 9 (deci cine vrea să învețe ÎNVAȚĂ și nu e imposibil!!)

Poți tu profesor să faci orice este omenește posibil la clasă, să explici, să faci exerciții, să le dai teme, dar dacă elevi acasă stau pe iphone, la propriu sau bat maidanul ore fără număr, iar părinții îi lasă în voia lor, convinși că la vârsta lor „știu ei ce fac” și trebuie „lăsați liberi”, că „se descurcă”… totul se duce de râpă. Munca individuală, conștiinciozitatea, înțelegerea ÎNVĂȚATULUI pun bază. Altfel…

Dacă glumim acum cu ȘCOALA, mâine societatea se va duce de râpă!

Gândiți-vă ce ar putea spune un astfel de elev despre Decebal, despre Goga, despre Ipotenuză sau despre Educuator…

Ce, cât, cum mai învață elevul acasă? Părinții îi fac toate poftele, indiferent de note sau medii și arată cu degetul spre școală. Și… cam atât.  ȘI NU E BINE AȘA!!!

Copiii de acum vor fi angajații de mâine: meseriași, macaragii, șoferi, ingineri… consultanți, vânzători, influenceri… Cum să pui bază în oameni care trec prin școală precum gâsca prin apă, care ignoră lecțiile și munca profesorului, care nu deschid o carte și pentru care doar gașca și jocurile pe tabletă sau telefon contează?????

Este extrem de grav ce se întâmplă! Mai cu seamă că, adesea, strădania profesorului e tratată cu SICTIR!

foto: Facebook