Viitorul aparține celor care știu să găsească soluții la probleme care par fără rezolvare. Acesta este principalul motiv pentru care Consiliul Județean Ilfov a decis să deschidă lista cetățenilor de onoare ai județului cu doi fizicieni de renume.
Primul este Gérard Mourou, proaspăt laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, după zeci de ani dedicați laserilor de mare putere. Al doilea este Nicolae Zamfir, directorul proiectului Laserului de la Măgurele, cel care a pus în practică descoperirile lui Mourou și a reușit, cu ajutorul miilor de cercetători, să pună la punct un dispozitiv care a atins a zecea parte din puterea Soarelui. Așa se face că România are acum cel mai puternic laser din lume.
Gérard Mourou a mărturisit că este încântat că lumea îi recunoaște meritele. Chiar dacă zboară aproape zilnic dintr-o țară în alta pentru a-și promova munca și realizările, a recunoscut că oboseala piere de fiecare dată când vede entuziasmul oamenilor și mai ales interesul tinerilor pentru cercetare și noi descoperiri.
Scriitorul și jurnalistul Alexandru Mironov a fost gazda recentului evenimentului. Nici nu a fost nevoie să se declare încântat de întâlnirea cu un laureat al Premiului Nobel. S-a văzut fericirea pe chipul său. Mironov a comparat vizita lui Gérard Mourou cu intrarea în București a generalului Henri Berthelot din 1 Decembrie 1918.
În discursul său, Marian Petrache, președintele Consiliului Județean, a vorbit despre noile investiții de la Măgurele Science Park, pe care l-a numit ,,pariul nostru cu lumea”, ,,cel mai îndrăzneț proiect al Consiliului Județean Ilfov”.

,,Cu ajutorul laserului lucrăm pentru a face energia nucleară o energie curată”
Gérard Mourou și-a început discursul cu mulțumiri la adresa Uniunii Europene și a salutat ideea de a amplasa în România Proiectul Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics. Și-a asumat o misiune foarte importantă pentru viitor. Poate cea mai importantă misiune a omenirii. ,,Trebuie să dezvoltăm energie curată. Energia nucleară va fi cea mai curată dacă vom reuși să eliminăm dezavantajele. Cu ajutorul laserului lucrăm pentru a face energia nucleară o energie curată. Este o misiune pe care ne-o vom asuma în România”, a încheiat laureatul Premiului Nobel în aplauze.

,,Vrem să creștem puterea laserului”
Nicolae Zamfir nu s-a lăsat mai prejos față de colegul său: ,,Sunt discuții să ridicăm puterea sistemului de laser de la Măgurele de câteva ori. Sigur, viziunea domnului Mourou este să îl facem de 1.000 de ori mai puternic decât astăzi. Poate generațiile viitoare vor reuși acest lucru”.
Cu gândul la viitor, cei doi cetățeni de onoare ai județului Ilfov au răspuns și întrebărilor elevilor curioși. Mulți dintre ei visează să schimbe lumea, așa că nu puteau găsi respondenți mai potriviți. Gérard Mourou și Nicolae Zamfir s-au declarat încântați de dialogul cu cei mici și au promis o nouă întâlnire cu elevii.

Sursa foto: Consiliul Judetean Ilfov

Viitorul aparține celor care știu să găsească soluții la probleme care par fără rezolvare.