20 Noiembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Copilului: trebuie să coneștientizăm și… nu numai pe parcursul unei zile: Una din cele mai îngrijorătoare probleme cu care se confruntă tinerii din ziua de astăzi este consumul de substanțe interzise, de la vârste din ce în ce mai fragede.
Primăria Capitalei își propune să deruleze o amplă campanie de informare și prevenție referitoare la consumul de substanțe interzise, pentru că, potrivit specialiștilor, prevenția este mai eficientă decât tratamentul.
De aceea este important ca bucureștenii să voteze la referendum pentru crearea unui program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București.
Mai jos câteva statistici rezultate din cercetarea sociologică făcută de DGASMB:
1. 31% dintre elevii de liceu au fumat țigări în ultimele 30 de zile, iar 49% dintre ei au fumat de-a lungul vieții.
2. Un sfert dintre elevii de liceu își cumpără singuri țigările din magazine, 17% le iau de la prietenii sau colegii de școală, iar 6% de la membrii familiei lor.
3. 52% dintre elevii de liceu au consumat alcool în ultimele 30 de zile, și aproape 8 din 10 au băut alcool cel puțin o dată în viață.
4. Aproape jumătate dintre elevii de liceu s-au îmbătat cel puțin o dată în viață, iar 20% s-au îmbătat cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.
5. O treime din elevii de liceu își cumpără singuri alcoolul din magazine, iar unul din cinci îl primesc de la unul din membrii propriei familii.
6. 12% din elevi au folosit canabis cel puțin o dată în viață, până la vârsta de 16 ani, iar jumătate dintre aceștia au folosit canabis în ultimele 30 de zile.
7. 53% dintre elevii de liceu au consumat cel puțin o dată în viață, până la vîrsta de 16 ani, băuturi fabricate în casă, 5% au folosit etnobotanice, 2.7% etnobotanice, 2.3% ecstasy, 2.1% cocaină, 1.8% ciuperci halucinogene, 0.7% heroină.
8. 26% din elevii de liceu consumă alcool la ei acasă, 32% la alte persoane acasă, 26% într-un club sau bar, 20% la balurile școlare, 11% în cantonamente, taberele sau excursiile școlare, iar 10% consumă alcool afară, cu prietenii.
9. 40% dintre elevii de liceu consumă zilnic, cel puțin o dată, băuturi energizante, 48% cafea și 70% băuturi carbogazoase.
10. 35% dintre elevii de liceu au consumat alcool înainte de a împlini vârsta de 13 ani, 18% au fumat, 9% s-au îmbătat, 4% au început să fumeze zilnic și 1% au folosit canabis.