Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic a demarat lucrările pentru amplasarea monumentului de for public dedicat memoriei personalității lui „I.C. BRĂTIANU”.
Monumentul, cu valoare istorico – edilitară, va fi amplasat în același loc în care a fost ridicat inițial ansamblul monumental dedicat lui Ion Constantin Brătianu, respectiv la intersecția bulevardelor I.C. Brătianu și Carol I (Piața Universității), pe domeniul public – pastila centrală din această intersecție.
Autoritățile estimează că lucrările de amplasare vor avea o durată de aproximativ 2 luni și se vor efectua în intervalul orar 00:00 – 04:00.

Reconstituirea lucrării de artă plastică „Ion C. Brătianu” a început încă din anul 2016, până în prezent fiind realizate toate personajele componente ale ansamblului monumental și soclul acestuia. Materialele din care este realizat monumentul sunt bronz pentru personaje și piatră naturală pentru soclu, bază circulară, trepte și trotuar circular.

Monumentul lui Ion C. Brătianu din București, proiectat de arhitectul Petre Antonescu și realizat de sculptorul francez Ernest Henri Dubois, în urma câștigării unui concurs internațional organizat în 1900, a fost inaugurat în 18 mai 1903, la intersecția Bulevardului Colței (actual Bulevardul I. C. Brătianu) cu Bulevardul Regele Carol I, cu ocazia împlinirii a 12 ani de la moartea lui Ion Constantin Brătianu. Monumentul a fost distrus de regimul comunist în vara anului 1948.
*În vârful monumentului original, cu o înălțime de aproximativ 9 metri, era înfățișat, în picioare, Ion C. Brătianu în postura de orator cu mâna întinsă spre dreapta, alături de figura alegorică a României încoronate, arătând cu mâna dreaptă către nord. Mai jos, pe piedestal se afla România Nouă, reprezentată printr-o femeie tânără ce rupe lanțul robiei (în Războiul de Independență al României din 1877), iar pe partea opusă, România muncii, reprezentată printr-o femeie cu doi copii, îi oferă lui Ion Brătianu laurii recunoștinței. Pe postament se aflau două altoreliefuri, unul reprezentându-l pe Ion Brătianu în 1848 vorbind națiunii, celălalt pe Prințul Carol salutat de Ion Brătianu și de popor la sosirea sa în România. În cele patru colțuri ale soclului larg se aflau 4 femei așezate în atitudini deosebite.

Foto: wikipedia.org

Monumentul, cu valoare istorico – edilitară, va fi amplasat în același loc în care a fost ridicat inițial ansamblul monumental dedicat lui Ion Constantin Brătianu, respectiv la intersecția bulevardelor I.C. Brătianu și Carol I.