Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, l-a primit marți, 13 noiembrie 2018, la Palatul Victoria, pe Luca Jahier, președintele Comitetului Economic și Social European (CESE). Întrevederea este înscrisă în calendarul dens de dialog al Guvernului României cu partenerii europeni, state membre sau instituții europene, din semestrul al doilea al acestui an.

Discuțiile au vizat în principal aspecte privind Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, mandat pe care România îl va exercita, în premieră, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, accentul fiind pus pe perspectivele de colaborare din primul semestru al anului viitor.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a trecut în revistă principalele dimensiuni ale agendei de lucru a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, precum și evoluția procesului de pregătire la nivel intern, exprimând în acest sens aprecieri pentru implicarea membrilor români ai Comitetului Economic și Social European în procesul larg de consultare în vederea elaborării temelor prioritare care constituie baza Programului de lucru al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Premierul României a reamintit obiectivul asumat de România de a pune cetățeanul european în prim-planul activității sale, pe perioada exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene, și a subliniat necesitatea menținerii unității statelor membre, idee ce se regăsește și în motto-ul ce va fi utilizat pe perioada mandatului: „Coeziunea, o valoare comună europeană“.

De asemenea, a salutat eforturile Comitetului Economic și Social European de a oferi o punte de legătură între instituțiile Uniunii Europene și societatea europeană în ansamblul său, precum și rolul CESE în promovarea unei Uniuni Europene mai participative și mai apropiate de cetățenii europeni.

Președintele CESE a transmis invitația părții române de a prezenta prioritățile Președinției României la Consiliul UE în cadrul reuniunii plenare a CESE din ianuarie 2019. De asemenea, s-a discutat despre invitarea Președintelui CESE la Summit-ul organizat la Sibiu în luna mai 2019.