Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a primit astăzi un grup de oficiali din Congresul SUA, condus de Mike Quigley, care, anterior României, a vizitat Polonia și Slovacia.

Discuțiile s-au concentrat asupra situației de securitate, a sprijinului de care România are nevoie în viitor pentru a-și asigura apărarea și asistența umanitară oferită  refugiaților ucraineni ajunși în țara noastră. Un alt aspect abordat a vizat evaluarea României în legătură cu situația din Ucraina și evoluțiile militare posibile pe teren.

Mike Quigley, membru al Camerei Reprezentanților, și colegii săi au mulțumit României și prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă pentru tot efortul depus de la începutul crizei, pentru sprijinul oferit Ucrainei și gestionarea valului de refugiați. Cei trei reprezentanți ai Congresului SUA au apreciat solidaritatea și ospitalitatea românilor manifestată în relația cu refugiații ucraineni care au fost obligați de război să-și părăsească țara. De asemenea, a fost apreciat sprijinul acordat ucrainenilor rămași să lupte în țara lor, ajutorul umanitar oferit sub formă de hrană, apă, medicamente, tratament medical de urgență și de combustibil.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a mulțumit, la rândul său, pentru suportul acordat de către Statele Unite pentru dotarea și pregătirea forțelor armate române.

Totodată, șeful Cabinetului român a pus în prim-plan nevoia asigurării securității la Marea Neagră și în partea sudică a flancului estic al NATO, precum și a unei prezențe permanente a trupelor americane, într-un număr suficient, pentru a asigura descurajarea și apărarea și a subliniat solidaritatea aliată în raport cu statele din Flancul Estic.