Păstrarea locurilor de muncă și, pe cât posibil, creșterea veniturilor angajaților sunt obiective ale Guvernului pentru care au fost adoptate măsuri eficiente, confirmate de datele publicate de INS și EUROSTAT, transmite premierul.

„Deși 2020 a fost un an dificil, cu multe încercări pentru economie, am reușit să venim la timp cu decizii care au făcut posibilă creșterea câștigului salarial mediu net în luna ianuarie 2021 cu 6,5% comparativ cu aceeași lună a anului precedent. ( https://insse.ro/…/files/com_presa/com_pdf/cs01r21.pdf )”, a anunțat șeful cabinetului, Florin Cîțu.

„Și în privința ratei de ocupare evoluția este bună. România înregistrează o ușoară creștere a numărului locurilor de muncă în trimestrul IV al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent. (detalii aici https://ec.europa.eu/…/2cf0fd87-a11d-a0eb-ca36… )”, a ma declarat acesta.

„Sunt date obiective care dau argumente solide pentru a continua o serie de măsuri prin care protejăm angajații de criza economică:

Vom merge mai departe, până la 30 iunie 2021, cu plata șomajului tehnic pentru angajații din domeniile în care se mențin restricțiile impuse pentru combaterea pandemiei COVID-19. În bugetul pentru acest an avem aproximativ 800 de milioane de lei.

În plus, pentru a păstra locurile de muncă ale angajaților care se întorc din șomaj tehnic, tot până la 30 iunie 2021, statul va deconta 41,5% din salariu, pe o perioadă de trei luni. Anul trecut au beneficiat de această măsură peste 690.000 de angajați. Și anul acesta avem bani prevăzuți în buget.

Menținem în 2021 măsura timpului de muncă flexibil – Programul Kurzarbeit, început în cursul anului trecut. Estimăm, în acest an, că pentru aplicarea acestei măsuri este necesară suma de 350 de milioane de lei.

Sunt doar trei dintre măsurile prin care ne propunem să menținem în activitate angajații, condiție de bază, alături de păstrarea capacității de producție, pentru relansarea economiei”, precizează Cîțu.