Veste bună pentru comercianții din Sectorul 6! Consilierii locali au votat luni, 18 aprilie, Regulamentul privind desfăşurarea activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă pe raza Sectorului 6 prin care se simplifică modul de lucru cu operatorii economici.

Documentul prevede că aceștia nu mai sunt obligați să se autorizeze anual, ca până acum, ci o dată la patru ani. Doar actele care expiră, spre exemplu, contract de salubrizare, reînnoirea actului de la mediu ori avizul de la RAR, vor fi avizate între timp, iar operatorii vor notifica autoritățile locale. 

Primăria Sectorului 6 este prima autoritate publică care a luat o asemenea decizie, pentru a elimina birocrația.

Tot ce vor trebui să facă agenții comerciali va fi să obțină viza anuală, care este  condiționată de plata unei taxe, conform suprafeței pe care o dețin.

Cuantumul este stabilit anual prin hotărâre de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Pentru anul 2022 este de 3.386 de lei, sub 500 mp, și de 4.518 lei, dacă sunt depășiți 500 mp ocupați.

”I-am scăpat pe oameni de povara administrativă de a depune certificate, autorizații și alte documente în fiecare an. Tot ce va trebui să facă este să plătească o taxă și să ne transmită online o cerere pe propria răspundere cum că documentele depuse anterior nu au suferit modificări. În cazul în care apar, ne notifică. Asta nu s-a mai făcut în România până acum și inovăm în administrația publică, așa cum am promis în campania electorală. Cea mai mare problemă a oamenilor din mediul de afaceri din Sectorul 6 era birocrația, dublată de presiuni și eventual șpagă”, a declarat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.

Potrivit normelor în vigoare, comerciantul venea an de an venea la primărie ca să se autorizeze cu un dosar ce conținea 20 de documente: autorizații de la diverse instituții, certificate, acord de funcționare, dar și multe declarații pe proprie răspundere.

Pentru anul trecut, Primăria Sectorului 6 a eliberat 3.100 de autorizații către agenții economici, iar în primele trei luni ale acestui an 1.487.