Faceți cunoștință cu Olga Orlov! Are 103 ani, este născută în Basarabia și, din 1968, locuiește într-un bloc de pe Bd. Timișoara, din Sectorul 6.

Acolo a găsit-o Alina Mâțoi, unul dintre recenzorii Primăriei Sectorului 6 care, în această perioadă, colectează date, prin interviuri față în față, în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor.

Femeia este cea mai vârstnică persoană recenzată, până în acest moment, în București.

Chiar dacă nu a mai ieșit din casă de 6 ani, nu i-a fost teamă să deschidă ușa recenzorului și îi îndeamnă pe toți românii să facă la fel, căci „așa este corect”.

Olga Orlov a bifat 10 recensăminte de-a lungul vieții

”Nu mai știu câte recensăminte am prins până acum. Mi s-a părut că acum întrebările sunt mai amănunțite decât în alte dăți. Dar toate sunt corecte, m-am bucurat să particip! Îndemn pe toată lumea să participe, să le deschisă ușa oamenilor, pentru că este un act civic, normal”, a declarat Olga Orlov.

Am aflat de la recenzor că documentele arată că femeia a trecut prin 10 din cele 14 recensăminte organizate în România.

Pentru responsabilitatea, spiritul civic, dar și pentru energia și pofta de viață de care dă dovadă, bătrâna a fost vizitată acasă și felicitată de autoritățile din Primăria Sectorului 6, dar și de către reprezentanții Institutului Național de Statistică (INS). A primit flori, o diplomă și cărți de istorie, preferatele ei.

La 103 ani se gospodărește singură, coase, citește și repară prin casă

Olga are o poveste de viață impresionantă. A fost căsătorită cu un militar cu 15 ani mai mare, de care a divorțat în tinerețe. Nu s-a recăsătorit și nu a avut copii. Sora și cumnatul i-au murit, mai are doar un nepot în America.

Este este vioaie și cu greu îi dai 103 ani. Spune că a muncit, n-a pierdut nopțile, a mâncat rațional și puțin, n-a fumat, n-a băut cafea și niciodată nu a luat medicamente și n-a făcut injecții. Chiar și acum face mișcare prin casă, exerciții de gimnastică, așa cum se pricepe.

„Mă gospodăresc singură, îmi gătesc, îmi fac curățenie, repar prin casă, vopsesc, cos, citesc… nu stau degeaba. Cumpărăturile mi le fac niște prieteni, eu nu mai ies din casă de teamă să nu cad”, povestește Olga.

13 milioane de români sunt recenzați

La începutul lunii iunie, a debutat cea de-a doua etapă a recensământului populației și locuințelor (RPL 2021), care se încheie pe 17 iulie. Până atunci, datele sunt colectate din casă în casă, de către recenzori.

Potrivit INS, în prezent, aproape 13 milioane de români sunt recenzați, din cele 19 milioane la care ne raportăm. Persoanele care refuză să deschidă ușa recenzorului, refuză să furnizeze informații sau dau date eronate/incomplete riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei.

De asemenea, persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale pot primi o sancțiune cuprinsă între 1.500 și 5.000 de lei.

Cum recunoști un recenzor

Recenzorul care îți bate la ușă are o legitimație care conține următoarele specificații:

  • Autoritatea sub conducerea căreia se desfășoară recensământul: Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și Locuințelor;
  • Unitatea administrativ-teritorială de care aparține recenzorul desemnat;
  • Datele de identificare a recenzorului: nume, prenume, fotografie, funcție, date CI, data și numărul legitimației, valabilitatea ei și semnătura emitentului.