Preşedintele Federaţiei Sanitas din România, Leonard Bărăscu, a declarat, vineri, după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă, că negocierile sunt în acelaşi punct şi nu a reieşit o concluzie care să satisfacă revendicările salariaţilor.

“Am ieşit cu o concluzie care nu ne satisface. (…) Ei spun că nu pot să răspundă (dacă sunt bani pentru creşterile salariale – n.r.), că sunt în căutări, în încercări, găsim soluţii. Au mai apărut şi altele. Mâine o să avem un Birou Executiv şi săptămâna viitoare un Consiliu Naţional şi o să vedem ce decid colegii, în momentul în care suntem în acelaşi punct. Deci, nu am depăşit punctul”, a afirmat Bărăscu.

Întrebat în legătură cu revendicările salariaţilor din acest sistem, Bărăscu a spus: “Ar fi trebuit ca şi colegii din TESA, muncitorii şi o altă categorie de colegi să primească acest sfert din sfert pe care l-au primit brancardierii, infirmierele, îngrijitoarele şi aşa mai departe. Deci, e o discriminare care creează în interiorul sistemului de sănătate o mare problemă”.

 La rândul său, premierul Nicolae Ionel Ciucă posta pe contul său de socializare,urmpătorul comentariu referitor la discuțiilecu sindicalisștii di  sistemul sanitar:
Împreună, prin dialog, găsim soluții

La întâlnirea de astăzi cu reprezentanții Federațiilor sindicale din sănătate, am subliniat interesul de a găsi cele mai potrivite răspunsuri la problemele semnalate și am exprimat recunoștința față de efortul pe care îl face sistemul medical în contextul crizei sanitare.

Discuțiile s-au axat pe subiecte legate de legislația privind salarizarea personalului din sectorul de sănătate, de modalitatea de calcul și acordarea unor sporuri și drepturi salariale pentru unele categorii din acest sector, precum și de finanțarea cursurilor de pregătire profesională continuă pentru personalul medical.

În bugetul pentru anul în curs vor fi asigurate fondurile necesare pentru majorarea salariilor angajaților din sănătate cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021. Vom analiza, totodată, și posibilitatea ca aceeași majorare să se aplice și pentru personalul TESA din sistem.

Pe termen scurt, vor fi analizate la nivelul ministerelor Sănătății, Muncii și Finanțelor propunerile celor două federații sindicale cu privire modificarea legii salarizării – Legea-cadru nr. 153/2017, în sensul eliminării inechităților. De asemenea, se va analiza modalitatea de calcul pentru unele sporuri salariale aplicate personalului medical, astfel încât să se asigure aplicarea corectă a legii, în condițiile resurselor bugetare actuale.

Atât prin Programul de Guvernare, dar și prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Guvernul s-a angajat să reformeze legislația privind salarizarea. Astfel, în termen de 120 de zile de la preluarea mandatului vom prezenta un calendar de modificare a Legii-cadru nr. 153/2017.

Consultările vor continua la nivelul ministerelor de linie atât pentru soluționarea aspectelor legate de salarizare, cât și pentru identificarea de oportunități de a finanța prin PNRR cursuri de formare profesională continuă pentru cadrele medicale”.