Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a avut, luni, 4 aprilie, o întrevedere cu E.S. dl. Osama Yousef A.A. Alqaradawi, ambasadorul Statului Qatar în România, agenda discuțiilor cuprinzând subiecte legate de modalităţile de dezvoltare a relaţiilor economice şi comerciale între comunităţile de afaceri dintre cele două state.

„Pentru mediul de afaceri autohton este foarte important să nu se rezume la a dezvolta relații de afaceri numai pe piețele tradiționale și să încerce să acceseze și alte piețe de desfacere unde prezența românească este mai puțin vizibilă, așa cum este și cea a Statului Qatar. Pentru investitorii qatarezi, Portul Constanța poate reprezenta o oportunitate de a-și extinde afacerile, mai ales dacă ținem cont și de actualul context geopolitic, în care acesta a rămas singurul port funcțional de la Marea Neagră. Portul Constanța poate deveni un hub logistic important în mișcarea și stocarea bunurilor aduse din Qatar pentru piața românească și pentru Europa. Regiunea Portului Constanța oferă toate facilitățile necesare pentru investiții noi, inclusiv suprafețe de teren generoase, asigurând totodată o poziție strategică cu deschidere către Europa Centrală și de Vest prin coridorul fluvial al Dunării”, a declarat președintele CCIR, Mihai Daraban.

„Chiar dacă, în prezent, valoarea schimburilor comerciale dintre România și Qatar nu este foarte mare, în mod evident există un potențial de creștere pe care sperăm să-l putem exploata și cu ajutorul Camerei de Comerț și Industrie a României. Antreprenorii români trebuie să știe faptul că Statul Qatar oferă două zone libere, Hamat Port și Hamat Intrenational Airport, zone ce oferă numeroase oportunități de afaceri. Profit de această ocazie pentru a adresa o invitație comună oamenilor de afaceri din România și Qatar de a stabili noi contacte de business și de a dezvolta, astfel, o relație de afaceri durabilă”, a precizat ambasadorul Statului Qatar in Romania.

Potrivit datelor ONRC, valoarea totală al schimburilor comerciale România-Statul Qatar, era de aproape 60 de milioane de  euro, la sfârșitul anului 2021. La nivelul lunii martie 2022, în România activau un număr de 12 companii qatareze, cu o valoare totală a capitalului social subscris de peste 220 de mii de euro.