Marți, 25 aprilie, a avut loc masa rotundă intitutulată Accesul în profesiile specializate de restaurare: mentorship, atestare, educaţie teoretică şi practică în care reprezentați ai liceelor de artă, ai mediului universitar, membrii CADMI – Comisia de Atestare în Domeniul Monumentelor Istorice, reprezentați ai mediului privat și reprezentanți ai Institutului Național al Patrimoniului au dezbătut una dintre importante teme: accesul tinerilor în domeniul restaurării.
Pe parcursul discuției, formatorii şi experţii în domeniul conservării şi restaurării au specificat atât punctele slabe, cât și pe cele forte în relația elevilor/studenților cu domeniul restaurării, ajungând la concluziii benefice pentru ca deschiderea acestora către profesii în restaurare să fie lărgită.
Inițiatorii evenimentului sunt de părere că este necesar ca tinerii să deprindă cumulul de informații necesare unui restaurator pe care să le poată aplica pe șantiere de resturare/conservare ca formă de practică.
S-a constant că este nevoie de o colaborare constantă între învățământul liceal, universitar și coordonatorii șantierelor de restaurare pentru a le oferi tinerilor pasionați o legătură directă cu domeniul în care pot activa după absolvirea studiilor de specialitate.
O altă metodă de a pune studenții în contact cu practica restaurării este reprezentată de participarea în cadrul școlilor de vară care conțin ateliere de restaurare și conservare.
Participanții mesei rotunde au fost:
- Iulian Olteanu – membru CADMI
- Maria Dumbrăvician, Ioana Gomoiu – UNARTE – Facultatea de Istoria și Teoria Artei – Departament Conservare și Restaurare
- arh. Petru Mortu – UAUIM
- Alexandru Siminic – UAP
- Andronache Alexandru – Liceul de Artă Nicolae Tonitza
- Nicolae Stoica – Liceul de Artă Dimitrie Paciurea
- arh. Alexandra Stoica, arh. Anca Filip, Ana Chiricuță – Institutul Național al Patrimoniului