Ca urmare a episodului de poluare a aerului din Capitală din această noapte, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a convocat de urgență, luni dimineaţă, conducerile Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) şi Agenţiei Naționale pentru Protecţia Mediului (ANPM). În cadrul întâlnirii, a fost evaluat episodul de poluare nocturnă și stabilite măsurile care se impun într-o asemenea situație.
Astfel, s-a stabilit că debutul alertei atmosferice s-a produs în jurul orei 21.00, vârful maxim de poluare fiind înregistrat în jurul orelor 3.00. În acest interval, stațiile din rețeaua națională de monitorizare a aerului au înregistrat depășiri ale limitelor admise de până la 8 ori pentru PM10, inclusiv depășiri ale oxizilor de azot.
„Episodul de azi noapte a apărut în urma unui cumul de factori. În primul rând, arderile necontrolate din Bucureşti şi judeţul Ilfov, incendiul semnalat la ora 00:00 la Gara de Nord precum şi arderi de vegetaţie sau cauciucuri în cursul nopții de duminică spre luni. Episodul de poluare nocturnă a fost favorizat și de condițiile de calm atmosferic care, practic, în lipsa vântului, a menținut poluanții deasupra Capitalei. În prezent, situația este mai aproape de normalitate, tendința poluanților fiind în scădere”, a spus ministrul Costel Alexe.
Ministrul Mediului a adăugat că, judecând după dimensiunea poluării de azi noapte, arderile necontrolate nu pot fi singura cauză.
„Vreau să mai spun că n-ar trebui să creadă cineva că am avut acest episod de poluare doar din cauza arderilor necontrolate din jurul Bucureştiului. Avem şi noi suspiciuni de activităţi industriale care se desfăşoară in judeţul Ilfov sau în Bucureşti, mai ales noaptea, care evacuează în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi. În momentul de faţă, avem în judeţul Ilfov 46 de firme autorizate şi 69 în municipiul Bucureşti, care desfășoară activități economice care includ procese de ardere”.
Ca atare, în urma acestui episod de poluare, ministrul Costel Alexe a dispus un set de măsuri:
„Până la finalul săptămânii, vom controla toate sursele de poluare, toate sursele de ardere de pe raza Bucureștiului și a Ilfovului, pentru a vedea dacă toți acești operatori dețin echipamente pentru monitorizarea și măsurarea continuă a emisiilor de poluanți proveniți din procesele de ardere. Vor fi verificați toți operatorii pentru a ne asigura că nu există vreunul care să desfășoare activități fără să fie autorizație de mediu. În cazul în care, controalele GNM descoperă că agenții economici nu dețin echipamente sau nu le au prevăzute în autorizația de mediu, vom solicita revizuirea urgentă a acestora. Trebuie ca toți operatorii economici să dețină aceste echipamente și să fie obligați să comunice în timp real valorile concentrațiilor de poluanți emiși, inclusiv pe timp de noapte, către Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Agenția pentru Protecția Mediului București sau Ilfov astfel încât populația să fie informată în timp real despre astfel de episoade de poluare atmosferică. În același timp, am luat decizia în această dimineață ca la dispeceratul MMAP să avem permanență și a specialiștilor ANPM și GNM, pentru a putea dispune rapid planuri de măsuri, inclusiv pe timpul nopții. Totodată, o să transmitem astăzi, împreună cu cei de la ISU, către toate administrațiile publice din jurul Bucureștiului, adrese către primării pentru a implica și mai mult poliția locală în monitorizarea și împiedicarea arderilor necontrolate, favorizate de curățenia de primăvară”, a mai spus ministrul Costel Alexe.
Totodată, în acest context, ministrul a anunțat că site-ul www.calitateaer.ro va fi modernizat, pentru a exista o interacțiune mai eficientă cu publicul.
În urma evenimentelor, ministrul mediului, apelor și pădurilor a cerut demisia conducerii APM București pe motiv că poluarea nocturnă nu a fost comunicată în timp real către minister și restul instituțiilor cu atribuții în domeniu.