Nicușor Dan, declarație: Am anunțat astăzi în cadrul unei vizite în Parcul IOR că Poliția Locală a Municipiului București a amendat cu 35 de milioane de euro proprietarul zonei retrocedate pentru schimbarea destinației spațiului verde.

Concret, pe o suprafață de 9.000 mp din cele 12 hectare proprietate privată, copacii au fost scoși din rădăcini, s-a decopertat stratul de iarbă și s-a nivelat terenul cu buldozere. Astfel, din spațiul verde a rămas doar o zonă cu pământ.

Felicitări Poliției Locale a Municipiului București pentru acest gest, a arătat că așa se comportă o autoritate care apără interesele cetăţenilor.

Situația din zona retrocedată a Parcului IOR, unde copacii au fost incendiați sau tăiați, este o bătaie de joc la adresa cetăţenilor şi a interesului public.

Există un articol din Legea 24/2007 – Legea spațiilor verzi – care interzice reducerea suprafeţelor de spaţiu verde şi este foarte important ca acest articol să rămână în Legea 24. Atât prin anumite propuneri care s-au făcut pe Codul Urbanismului, cât şi prin propuneri de modificare a Legii 24/2007, care sunt dezbătute în Parlament, acest articol ar fi urmat să dispară.

Este un articol foarte important, care penalizează schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde cu o sumă între 10.000 şi 20.000 de lei pe metru pătrat, nu o sumă fixă pentru oricât de mult ai defrişa spaţiul verde.

Invit societatea civilă să urmărească cu atenţie dezbaterile atât pe Codul Urbanismului, cât şi pe Legea Spaţiilor Verzi, Legea 24/2007, astfel încât acest articol să rămână în lege şi să poată fi aplicat și altora care atacă spațiul verde al Capitalei”.