De ziua Poliției Locale, Primarul General, Gabriela Firea, la sediul acestei instituții, pentru a inaugura noul dispecerat, o premieră pentru capitală.
Primarul General, Gabriela Firea a declarat: „Urez la mulți ani tuturor polițistilor locali, care, zi și noapte, veghează la bunul mers al orașului, prin acțiuni de patrulare, acțiuni pentru fluidizarea circulației, menținerea sigurantei publice și, într-un cuvânt, pentru respectarea legislatiei în vigoare! Mă bucur că am putut contribui la eficientizarea acestei instituții, atât prin creșterea numărului de polițisti locali care își desfășoară activitatea în teren, astfel încât bucureștenii să fie în siguranță, cât și prin modernizarea tehnologiilor utilizate. Mai sunt multe de făcut în acest domeniu, este adevărat, au fost și momente dificile, pe care le-am remediat cât s-a putut de repede. Am convingerea că actuala echipă de la Poliția Locală a Capitalei va reuși să consolideze imaginea unei instituții moderne, apreciată de cetățeni.
În premieră, începând de marți, 21 mai 2019, Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București, devine singura instituție din București cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice care va avea posibilitatea să vizualizeze în timp real toate camerele de supraveghere administrate de către autoritățile publice locale din capitală”.
Primarul General, Gabriela Firea, a mai explicat ca proiectul a fost implementat în scopul asigurării unitare a ordinii și liniștii publice și a managementului situațiilor de urgență prin intermediul sistemelor de supraveghere video. Investiția a fost realizată de către Compania Municipală Tehnologia Informației, valoarea proiectului fiind de 150.000 de lei și a constat în achiziția de echipamente specifice (servere și 5 monitoare), precum și lucrările de interconectare fizică.
Totodată, pentru utilizarea unitară s-a dezvoltat și o aplicație care înglobează toate sistemele de supraveghere video, având în vedere că există, la nivelul administrațiilor locale din București, camere video, care au caracteristici tehnice diferite.
O altă aplicație dezvoltată este Harta Operativă București Integrat – hartă ce conține un sistem informatic de geomapare a incidentelor și care a fost integrată cu Banca de Date Urbană existentă la nivelul Primăriei Municipiului București.
Astfel, atât polițiștii locali cât și instituțiile implicate în gestionarea unei situații de urgență, au acces rapid la informații utile, cum ar fi: avize de construcție emise de P.M.B, zone protejate, monumente istorice, imobile încadrate în clasa de risc seismic, obiective de utilitate publică, avarii ale rețelelor edilitare etc.
În cadrul aceleiași aplicații prin care se efectuează dispecerizarea evenimentelor, polițiștii locali au acum posibilitatea să transmită din teren prin intermediul telefoanelor mobile, toate tipurile de evenimente constatate (indicatoare, căzute/deteriorate, acumulări de apă, canale fără capac etc.)
După transmiterea informației, aceasta este preluată automat de aplicație. Dispecerul o verifică, o validează, după care o transmite către instituțiile abilitate în maxim 30 secunde. Astfel, s-a eficientizat activitatea prin reducerea timpului alocat fiecărui eveniment.
Mai mult decât atât, anul trecut au fost înființate trei noi structuri:
o Direcția Centrul Istoric – care asigură ordinea și siguranța publică în zona veche a Capitalei;
o Serviciul Poliția Animalelor – se ocupă de respectarea legislației privind regimul deținerii câinilor periculoși, de gestionarea câinilor fără stăpân și de protecția animalelor;
o Serviciul Patrulare Parcuri – care asigură ordinea publică în parcurile municipalității.
Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București va acționa în perioada următoare, alături de celelalte structuri de ordine publică și siguranță națională, pentru buna desfășurare a activităților prilejuite de Președinția U.E. și în contextul vizitei Sanctității Sale Papa Francisc în București.

DATE STATISTICE D.G.P.L.C.M.B. – 2018
• Sancțiuni aplicate – 21.095 – Valoare: 20,8 milioane lei;
• Infracțiuni constatate – 230;
• Misiuni de ordine publică– 3.183;
• Auto verificate – 1.244;
• Persoane verificate – 8.161;
• Documente auto verificate – 5.058;
• Controale efectuate – 20.693;
• Petiții soluționate – 4.080;
• Propuneri de reținere autorizații taxi – 74;
• Persoane instituționalizate – 388.

În premieră, începând de marți, 21 mai 2019, Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București, devine singura instituție din București cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice care va avea posibilitatea să vizualizeze în timp real toate camerele de supraveghere administrate de către autoritățile publice locale din capitală.