Vineri, 19 noiembrie, la sediul Statului Major al Forțelor Aeriene, a avut loc, în format restrâns, ceremonia de înmânare a unor distincții militare, conferite de Preşedintele României, în semn de apreciere deosebită pentru înaltul profesionalism, curajul şi hotărârea dovedite pe timpul misiunii de evacuare aeriană din Afganistan şi repatriere în condiţii de siguranţă a cetăţenilor români şi străini, îndeplinită în contextul deteriorării accentuate a situaţiei de securitate locale.
Consilierul de stat din cadrul Departamentului Securităţii Naţionale şi secretar al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, domnul general-locotenent Mihai Şomordolea a înmânat unor militari din Forțele Aeriene şi din cadrul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale, Ordinul “Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler, respectiv Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război.
“Misiunea umanitară de evacuare a personalului român și străin din TO Afganistan, de pe aeroportul Kabul, s-a desfășurat în perioada 17-21 august 2021, cu o aeronavă C-130 Hercules aparținând Bazei 90 Transport Aerian.
Misiunea a însumat un total de 41 ore de zbor cu 13 escale, fiind executate 3 operări pe aeroportul Kabul. Aeronava a avut la bord, pe lângă echipajele de zbor și echipa tehnică, un medic, o echipă de protecţie a Forțelor pentru Operații Speciale și reprezentați ai Ministerului Afacerilor Externe. Zborurile de extracție s-au operat de pe aeroporul Islamabad din Pakistan, aceasta fiind cea mai apropiată locație cu un nivel redus de amenințare față de aeroportul Kabul. În cele trei zboruri executate, au fost evacuaţi în total 23 de cetățeni, 19 români și 4 străini, majoritatea fiind transportati și înapoi în țară.
Trebuie apreciat că una dintre cele mai mari provocări a a fost operarea pe aeroportul din Kabul, în condițiile de insecuritate existente la momentul desfășurării misiunii, lipsa serviciilor de trafic aerian și a mijloacelor de navigație, imposibilitatate depanării unor eventuale defecțiuni sau a alimentării cu combustibil.
Nivelul amenințării a fost ridicat, cu tiruri de armament în proximitatea bazei, aterizări și decolări care s-au executat pe răspunderea piloților comandanți. Riscul degradării situației de securitate în orice moment a impus operarea în condiții speciale, cu menținerea motoarelor pornite, asigurarea unui dispozitiv de protecție, control amănunțit și identificarea fiecărui pasager care a urcat la bord. Situația și desfășurarea zborurilor a fost una dinamică, deciziile comandantului fiind determinante în executarea în siguranță a acestei misiuni. Succesul s-a datorat, pe de o parte, profesionalismului echipajelor de zbor, dar şi a implicării şi bunei coordonări care a avut loc la nivelul MApN, MAE şi toate celelalte structuri cu atribuţii în executarea unor astfel de misiuni.
În semn de deosebită apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor deosebite obţinute de militarii români în Misiunea umanitară de evacuare a personalului român şi străin din teatrul de operaţii Afganistan, Preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis a decorat pe domnul comandor Bogdan DOGARU şi pe domnul căpitan-comandor Emil BĂJINARU cu Virtutea Aeronautică în grad de cavaler cu însemn de război.”, a declarat domnul general-locotenent Mihai Şomordolea.
Câteva cuvinte despre cei doi piloţi ai Forţelor Aeriene Române:
• Comandor Bogdan Dogaru – pilot de transport, îndeplineşte funcţia de instructor şef securitate zbor şi siguranţă aeronautică, încadrat din anul 2004 la Baza 90 Transport Aerian. Cu aproximativ 6000 de ore în carnetul de zbor, comandorul DOGARU a executat peste 100 de misiuni de transport în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan, Mali, Bosnia-Herţegovina. A participat la toată gama de misiuni executate cu aeronavele C-130 Hercules: “Zboruri memorabile au fost de-a lungul timpului în Afganistan,Mali China, Irak sau Libia. Am transportat de la pasageri copii, în timpul misiunilor de evacuare din Libia, la militari răniţi din China sau alte câteva astfel de transporturi din teatrele de operaţii, încărcături de peste 10 tone de muniţie pentru sprijinul operaţiilor în care a fost implicată Armata României sau unele dintre cele mai dificile – cele de repatriere a unor camarazi căzuţi la datorie. Fiecare misiune presupune particularităţi ce trebuie atent analizate şi cântărite încă din faza de început.”, au fost impresiile comandorului Dogaru.
• Căpitan-comandor Emil BĂJINARIU este comandant patrulă, în cadrul Bazei 90 Transport Aerian, de unde serveşte patria din anul 2004. Cu aproximativ 4000 ore de zbor, a luat parte la numeroase misiuni în toate teatrele de operatii în care au fost dislocaţi militarii români (Afganistan, Mali, Irak, Bosnia-Herţegovina), a executat misiuni de transport si asistenţă umanitară în state ca India ( echipamente medicale, 2021), Albania (2019, ajutoare umanitare pentru populația afectată de cutremur) şi Libia (evacuare cetăţeni, 2011 ).
Foto: Mirela Vîţă