Ne-am propus să refuncționalizăm Piața Amzei și să revitalizăm întreaga zonă adiacentă pieței după modelul implementat deja în marile Capitale ale Europei. Am elaborat un proiect de transformare a Pieței Amzei într-un hub cultural și un pol al gastronomiei autohtone pentru a o face atractivă atât pentru locuitorii Capitalei, cât și pentru turiștii care vizitează Bucureștiul, anunță conducerea Primăriei Sectorului 1.

Potrivit autorităților, aici vor fi amenajate zone pentru manifestațiile culturale și spații hub/co-working demne de zona centrală a unei capitale europene, precum și spații în care turiștii să poată gusta tot ce are mai bun gastronomia autohtonă, după modelul Pieței Testaccio din Roma, Southbank Centre Food Market din Londra sau Stephansplatz din Viena.

Pentru a diversifica oferta de produse gastronomice autohtone atât în formă brută, cât și în formă preparată, pe lângă funcțiunea de piață tradițională existentă în prezent la Piața Amzei, trebuie amenajate aici și restaurante, cafenele și servicii de servire mâncare “to go” și în format food-track.

“Refuncționalizarea și punerea în valoare a Pieței Amzei și a zonei adiacente, precum și transformarea sa într-o zonă care să combine în mod fericit cultura și gastronomia tradițională este un proiect la care țin foarte mult. Fiecare capitală europeană are cel puțin o zonă sau o piață în care turiștii pot găsi deliciile culinare autohtone, un spațiu viu și atractiv în care cultura și distracția de bună calitate să fie la ele acasă. Locuitorii Sectorului 1 și Capitala României merită un astfel de spațiu”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Proiectul de reamenajare și refuncționalizare a Pieței Amzei va fi pus în dezbatere publică în cursul săptămânii viitoare și va putea fi consultat pe site-ul instituției la secțiunea ”Transparență”, rubrica ” Proiecte supuse dezbaterii publice”.

*
Piața Amzei, deocamdată, o clădire cu funcționalitate redusă

În momentul de față, Piața Amzei are o suprafață totală de 3.595,5 mp din care 2.675,4 mp suprafață construită. Regimul de înălțime al imobilului este de 2S+P+1E. Clădirea dispune și de o parcare subterană cu numai 49 de locuri.

Clădirea actuală are o funcționalitate redusă, iar din punctul de vedere al compartimentării nu mai corespunde cerințelor actuale. Pentru revigorarea Pieței Amzei, imobilul necesită lucrări de optimizare a parcării subterane, refacere a sistemelor PSI pentru obținerea autorizației ISU, etanșeizare și reparare a zonelor de infiltrații la subsoluri și terase, reabilitare sau înlocuire a echipamentelor existente degradate etc.

În acest scop, piața va fi concesionată pe o perioadă de maxim 20 de ani, toate lucrările/ amenajările necesare urmând a fi realizate de către viitorul concesionar. Singura sursă de venituri a concesionarului va fi desfășurarea de activități comerciale ca rezultat al prestării serviciilor de operare și întreținere a pieței, precum și din colectarea tarifelor din spațiile închiriate.