Criza sanitară provocată de pandemia de Covid 19 a dat puține ramuri economice câștigătoare, însă mai multe domenii, sectorul industrial și, implicit, domeniile petrol, gaze și energie au avut mult de suferit din cauza restrângerii activităților pentru diferite perioade de timp. Scăderea traficului aerian și terestru a însemnat consum mai mic de carburanți, adică cantități de petrol mai reduse în sectorul de rafinare. Ca prețul petrolului să nu se prăbușească, antrenând regresii în cascadă în mai multe ramuri ale economiei, a fost nevoie ca producția să fie limitată, ceea ce a afectat țările care dețin rezerve consistente.

În acest context deloc predictibil, OPEC și-a revizuit estimările referitoare la cererea de petrol pentru anul 2021, având ca argumente perspectiva economică sub așteptări și creșterea numărului cazurilor de coronavirus. În raportul său lunar, un criteriu foarte important pentru piețele regionale la nivel mondial, OPEC anticipa că cererea de petrol la nivel mondial se va contracta în 2020 cu aproximativ 9,8 milioane de barili pe zi, în termeni anuali, ceea ce echivalează cu o revizuire în scădere a cererii cu 0,3 milioane de barili pe zi. Pentru anul viitor, OPEC anticipează o accelerare a cererii de petrol cu 6,2 milioane de barili, în termeni anuali, ceea ce înseamnă o revizuire în sens negativ cu 0,3 milioane de barili față de estimarea din octombrie, în condițiile în care organizația și-a redus în mod constant perspectiva referitoare la cererea din 2021, de la un nivel inițial de 7 milioane de barili, în luna iulie.

„Aceste revizuiri în scădere iau în considerare ajustările negative ale perspectivei economice pentru economiile din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, din cauza măsurilor de combatere a răspândirii Covid-19 și a impactului advers avut asupra transporturilor și cererii de carburanți industriali până la jumătatea anului 2021”, arată raportul OPEC care a fost publicat la începutul lunii decembrie 2020.

În plină criză sanitară, Alianța țărilor producătoare de petrol, la care se adaugă și țări partenere, cunoscută sub numele de OPEC+, care include și Rusia, a convenit o reducere record a producției de petrol, cu 9,7 milioane de barili de petrol pe zi, începând cu data de 1 mai, iar în luna august, reducerea a fost revizuită la 7,7 milioane de barili de petrol pe zi. Specialiștii estimează că trendul va continua, așa încât o măsură asemănătoare ar urma să fie luată la începutul anului 2021.

Sigur, nimeni nu poate contesta și faptul că, speriate de poluare, de efectele gazelor de seră și de încălzirea globală, mai multe țări au pus în aplicare programe de stimulare a achiziției de mașini electrice, iar unele regiuni europene au clamat deja intențiile de limitare a accesului mașinilor clasice pe teritoriile lor, ceea ce a dus tot la reducerea consumului de carburanți clasici.

Un lucru este cert: odată cu expansiunea mașinilor electrice este foarte probabil ca și sferele de influență la nivel global să sufere ajustări, generate de resursele sau investițiile care gravitează în jurul unei industrii „verzi”.

Articol scris de Daniel Lazar si publicat in Energy Industry Review

Foto: Sorin Petculescu