În prima jumătate a anului, poliţiştii specializați în arme, explozivi şi substanţe periculoase şi de la ordine publică au desfășurat mai multe controale la persoanele juridice care desfășoară activități privind regimul armelor şi muniţiilor.
În urma verificărilor, au fost constatate 151 de nereguli

În urma verificărilor, au fost constatate 151 de nereguli.
(9  privind legalitatea deţinerii de arme şi muniţii, 47 privind modul de ţinere a evidenţei, 58 privind starea tehnică a armelor, 6 privind modul de asigurare a securităţii armelor şi muniţiilor, 31 cu privire la personalul dotat cu arme şi muniţii).
Potrivit unui comunicat oficial al Poliției Române, în 136 de cazuri, au fost remediate neregulile.
Astfel, polițiștii au constatat 19 infracţiuni de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (art. 342 din Codul Penal) și uz de armă fără drept (art. 343 din Codul Penal), de comiterea cărora sunt bănuite 21 de persoane, fiind ridicate 33 de arme în vederea confiscării.
De asemenea, pe parcursul activităților, au fost ridicate 369 de arme, în vederea casării și au fost retrase 101 autorizaţii de folosire a armelor şi muniţiilor şi 79 de certificate de deţinător arme neletale, pentru încălcarea legislației în domeniu.
Totodată, polițiștii au aplicat 76 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 16 amenzi şi 60 de avertismente.
Demn de precizat, la finalul verificărilor, a reieșit faptul că, la nivel național, sunt înregistrate 1.862 de persoane juridice care desfășoară activități privind regimul armelor şi muniţiilor.
Astfel, există 5 unități producătoare, 1.493 de unități care dețin și folosesc pentru pază, arme și muniții, 30 de ateliere de reparat arme, 51 de poligoane, 57 de cluburi sportive, 94 de unităţi culturale, 7 societăți care organizează cursuri pe linie de arme și muniții și 125 alte entități.
Persoanele juridice autorizate să deţină şi să folosească arme de foc şi muniţii deţin în total 30.142 de arme.