După o discuție necesară, de altfel, cu miniștrii Afacerilor Interne, Educației, Sănătății, Economiei, la care, firește, a participat și Premierul Ludovic Orban și șeful Grupului de Comunicare, Președintele Klaus Iohannis a anunțat ferm că în acest an școlar instituțiile de învățământ NU SE REDESCHID.

ATENȚIE: Epidemia nu s-a terminat!

Prima temă discutată: școlile. Acum activitatea este suspendată pe durata stării de urgență. Am evaluat cum putem să continuăm, având în vedere că pe 12 iunie anul școlar se termină, așa cum a fost inițial planificat. Epidemia nu s-a terminat. Ieri am avut peste 400 de noi cazuri, astăzi- peste 300. Nu putem vorbi despre o relaxare sau încetinire a epidemiei.

– Trebuie să ținem cont de lucruri destul de simple. Faptul ca elevii s-ar duce la școala ar implica două riscuri majore – să duca boala la școală sau… ducă boala de la școală acasă. Am vrut să știm ce fac alte țări – deja sunt țări din UE care nu mai doresc să redeschidă școlile.

În Franta, de exemplu, într-o provincie s-a deschis experimental școala și experimentul nu a decurs bine, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns la ATI.

Astfel, s-a decis azi ca pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă! Nu se va reîntoarce elevul, studentul, la cursuri, fizic.

– Anul școlar se va încheia pe 12 iunie. nă atunci elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum. Școala continuă online.

Școlile se vor redeschide în septembrie.

– Excepție fac elevii din clasele terminale: aceștia vor putea reveni la școală în perioada 2-12 iunie, pentru a se putea pregăti pentru examene.

– Examenele se vor organiza așa cum au fost planificate, dar cu respectarea regulilor de distanțare – cel mult 10 elevi într-o clasă, dar acolo vor sta 3 ore. Regulile vor fi explicate în detaliu de reprezentantii MEN.

Prin urmare: Nu se deschid școlile, nu se deschid universitățile, dar anul școlar se încheie, situația școlară se închheie. În acest fel evităm riscuri majore”.

foto: ziare.com