Lista de înscrieri la ediția inaugurală „BCR Iași Open”, turneu cu statut WTA 125 (premii în valoare de 115.000 de dolari) care se va desfășura între 1 și 7 august, la Baza Sportivă Ciric, a fost închisă. Sunt cunoscute cele 21 de jucătoare acceptate direct pe tabloul principal de simplu ce va conține 32 de sportive. Cap de listă este Viktorija Golubic, iar patru sunt românce.

Așadar, lista este deschisă de Viktorija Golubic (29 de ani, Elveția), clasată pe locul 59 în ierarhia mondială după ce la finalul lunii februarie atinsese locul 35! Celelalte trei jucătoare din prima sută mondială sunt Anna Karolina Schmiedlova (27 de ani, Slovacia, 84 WTA), Clara Burel (21 de ani, Franța, 95 WTA) și Panna Udvardy (23 de ani, Ungaria, 100 WTA).

Prima din cele patru românce este Ana Bogdan (111 WTA), apoi o întâlnim pe Irina Bara (122), Mihaela Buzărnescu este pe 127, iar Gabriela Lee-Talabă pe 149, ultima pe lista celor 21 fiind Maja Chwalinska (Polonia, 170 WTA).

Parcurgând lista jucătoarelor acceptate direct atrage atenția Kristina Mladenovic (29 de ani), celebra jucătoare franceză ocupând acum locul 120 mondial la simplu. Acum cinci ani era a zecea jucătoare a lumii, dar a descoperit și proba de dublu, fiind nr. 1 mondial în 2019, probă în care a cucerit trofee la Roland Garros și Australian Open și a fost finalistă la Wimbledon și US Open!

Organizatorii pot acorda șase wild-carduri, unul din ele fiind atribuit ieșencei Andreea Prisăcariu (22 de ani, 309 WTA). O altă ieșeancă, Ilinca Amariei (19 ani, 899 WTA), va putea fi văzută din nou jucând la Baza Sportivă Ciric după ce în 2020 devenea campioană națională Under 18 la simplu. Ea este la „concurență” cu Oana Simion (26 de ani, originară din Piatra Neamț, 402 WTA), urmând ca organizatorii să decidă cui vor acorda wild-card pe tabloul principal și cui în calificări.

Alte două jucătoare pot fi sigure că vor fi invitate pe tabloul principal la „BCR Iași Open”: Briana Szabo (16 ani, 854 WTA; la schimb cu un wild-card la „Transilvania Open”, turneu WTA 250, programat în octombrie, la Cluj-Napoca), o jucătoare cu o frumoasă ascensiune în ultimele cinci luni, începută de pe locul 1.278, și croata Antonia Ruzic (19 ani, 280 WTA), grație parteneriatului cu Edge, o agenție internațională de tenis din conducerea căreia se remarcă Rick Macci, antrenorul a cinci lideri mondiali – Serena Williams, Venus Williams, Maria Șarapova, Jennifer Capriati și Andy Roddick!

Patru tenismene vor veni din calificări, tabloul principal de 32 fiind completat cu o tenismenă cu statut „special exempts”. Înscrierile în calificările ce vor aduna 16 jucătoare se vor încheia pe 11 iulie, dată la care, tot la Baza Sportivă Ciric, va începe „Concord Iași Open” 2022, cel mai important turneu ATP din România, pentru al treilea an consecutiv!

Potrivit Mariei Tudor, Director de comunicare al turneului de la Iași, în calificările „BCR Iași Open” vor fi disponibile două wild-card-uri. Unul va ajunge la Ilinca Amariei sau la Oana Simion, iar celălalt va fi atribuit câștigătoarei precalificărilor la care Edge își va trimite reprezentant pentru evaluarea independentă și eventuala finanțare a tinerelor talente românești.

Sursa: frt.ro