În ședința de Guvern de joi a fost aprobată Hotărârea privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada de centură București, sector Centura Sud km 52+770 – km 100+900”. Pentru a putea construi A0, statul va răscumpăra peste 1.200 de loturi de teren aflate în localitățile Glina, Cernica, Popești Leordeni, Berceni, Vidra, Clinceni, Ciorogârla, din județul Ilfov.

Autostrada de Centură București Sud, între A1 (București-Pitești) și A2 (București-Constanța), este împărțită în 3 loturi care sunt licitate și adjudecate pentru proiectare și execuție.

➡️ Lotul I din Autostrada de Centură Sud se află între Berceni și A2.
Lungime: 16,9 km
Constructor: Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş
Valoare contract: 830,6 milioane lei

➡️ Lotul II din Autostrada de Centură Sud pleacă din DN6, realizează intersecția cu DN5 până în zona localității Berceni.
Lungime: 16,3 km
Constructor: Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş
Valoare contract: 750,8 milioane lei

➡️ Lotul III din Autostrada de Centură Sud leagă DN 6, în zona Bragadiru-Cornetu, până la A1.
Lungime: 18 km
Constructor: Asocierea Aktor SA – Euro Construct Trading SRL
Valoarea contractului este de 853,4 milioane lei.

Proiectele tehnice ale primelor două loturi sunt gata.

Autoritățile transmit că vor să emită ordinele de începere a lucrărilor, cât de repede se poate: în luna iunie, pentru Lotul II și în iulie, pentru Lotul I.

IMPORTANT: Autostrada de Centură București A0, parte a unui uriaș proiect european de infrastructură rutieră numit Coridorul 4 pan-european, va avea o lungime totală de 101 km.

📌 Practic, în 2 ani se vor finaliza cele 5 pasaje (Mogoșoaia, Berceni, Cernica, Domnești și Popești-Leordeni) și în 3 ani, Autostrada de Centură București A0, mai precis cele 3 loturi de pe A0 Sud.