Primarul general al Capitalei ar putea fi împuternicit să depună, în numele municipalităţii, dosarul pentru preluarea în administrare a ariei naturale protejate Parcul Natural Văcăreşti- ce-i drept, o zonă-unicat de care bucureștenii trebuie să aibă grijă.

În acest sens, pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului General, programată pentru finalul săptămânii, figurează proiect documentat ca atare.

Trebuie știut că, în prezent, parcul se află în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, instituţie publică centrală aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Așa cum se menționează în referat, Primăria Capitalei are ca obiectiv asigurarea dreptului cetăţenilor la un mediu curat şi sănătos, prin conservarea resurselor şi a patrimoniului natural. În conformitate cu prevederile articolului 18 din OUG 57/2007, autorităţi ale administraţiei publice locale pot prelua în administrare ariile naturale protejate şi celelalte bunuri ale patrimoniului natural aflate în reţeaua naţională de arii naturale protejate.

„Având în vedere interesul major al municipalităţii pentru promovarea şi dezvoltarea Parcului Natural Văcăreşti, arie naturală protejată de interes naţional instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 349/201, luând în considerare braconajul şi incindentele ce au pus în pericol starea de conservare a speciilor protejate de floră şi faună aflate în arealul ariei şi în contextul în care Parcul Natural Văcăreşti nu are nici până în prezent un plan de management şi un regulament al ariei naturale protejate aprobate conform prevederilor legale în vigoare, municipalitatea consideră ca fiind o prioritate preluarea în administrarea Municipiului Bucureşti a ariei naturale”, precizează autorii referatului care însoțește proiectul.

Foto: pui de lebădă în Parcul Văcărești/ Youtube